Erratum 100% suikervrij voor kinderen

Het uitgangspunt van het boek 100% minder suiker van kinderen waarin wordt geadviseerd je kinderen minder suiker te geven is prima. Helaas staan er in het boek echter veel adviezen die onjuist zijn en soms ronduit gevaarlijk. Door deze adviezen te volgen kunnen tekorten ontstaan en dat is niet gezond. Jij gunt je kind toch een betere start? Ik zette daarom de knelpunten voor je op een rijtje.

Het hele voedingspatroon

Het is een hype om voeding op basis van hoeveelheid suiker te kiezen. Dat is echter een beperkte kijk op voeding. Het gaat om het hele voedingspatroon. Eet onbewerkt, gevarieerd, niet te veel en doe niet onnodig ingewikkeld. Daar gaat het al goed mis in dit boek. Er wordt zonder enige onderbouwing geadviseerd om allerlei voedingsgroepen weg te laten, waardoor je minder varieert  en dus minder verschillende voedingstoffen binnen krijgt en ongezonder eet. Jammer want in een boek voor kinderen zou je verwachten dat juist adviezen worden gegeven waarmee je kind een optimale start krijgt. Verder is het voor veel mensen ook erg complex als er geadviseerd wordt van alles weg te laten.

Te veel suiker

De meeste mensen eten te veel suiker. Ook de suikerconsumptie van kinderen is hoog. In dit staatje kun je zien hoeveel kinderen gemiddeld aan toegevoegde en vrije suiker eten per dag. 

Leeftijd
Jongens
Gram/dag
Meisjes
Gram/dag
Toegevoegd
Vrij
Toegevoegd
Vrij
7-8 jaar
87
105
83
98
9-13 jaar
97
113
90
104
14-18 jaar
100
118
75
92

Advies World Health Organisation

De aanbeveling van de WHO is om minder dan 10 energieprocent vrije suiker te eten en nog liever onder de 5 energieprocent. Vrije suiker is de toegevoegde suiker en suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat. Het is duidelijk dat het zinvol is om te kijken hoe je suiker ook bij kinderen kunt minderen.

5 energieprocent varieert van  25 –  94 kcal ,  dat is 6-23 gram  koolhydraten en dat is dus voor de jongsten maximaal 1,5 suikerklontje en bij jongens rond de 13 jaar bijna 6 suikerklontjes. In het schema zie je dat we meer consumeren.

Er zijn een aantal zaken in het boek die je voor je gezondheid beter kunt vergeten. Ik heb Carola meerdere malen gevraagd een rectificatie te maken omdat de gezondheid, zeker van kinderen, me aan het hart gaat. Het is jammer maar Carola reageert op geen enkele manier en blijft haar mening zonder onderbouwing communiceren. Als je het boek hebt en toch graag wil bewaren print dan even deze pagina uit en leg die in het boek.

Belangrijk

 • er is geen verschil tussen toegevoegd suiker en natuurlijke suiker: je lichaam herkent dit verschil niet (dat betekent niet dat je niet beter een appel kunt kiezen dan een koekje of zogenaamd healthy snack met een megahoeveelheid energie)
 • natuurlijke suikers zoals kokosbloesemsuiker, honing etc. bevatten een heel klein beetje vitamines en mineralen, maar is grotendeels suiker en kun je net als kristalsuiker beter beperken
 • suiker staat op het etiket bij koolhydraten ‘waarvan suikers’, dit zijn alle mono- en disachariden en dit is dus het getal dat je gebruikt als je het leuk vindt om je voeding om te rekenen in suikerklontjes. Je neemt hiervoor dus NIET alle koolhydraten. Dat geeft wel een spectaculair effect maar is onjuist
 • suikers zijn dus niet verborgen maar soms weten mensen niet goed wat de grootste suikerbronnen zijn naast koek en snoep. Dat zijn gesuikerde ontbijtgranen (de meeste), vruchtensap (ook zelf geperst), frisdrank, mueslirepen en andere ‘gezonde’ repen, gezoete melk/yoghurt en chocolademelk
 • we worden niet alleen dik van suiker, maar doordat we van alles meer eten dan verbruiken
 • je krijgt geen suikerziekte door het eten van suiker. Maar overgewicht dat vooral ontstaat als je te veel eet van alles (niet alleen suiker) kan een reden zijn dat diabetes ontstaat
 • suiker is niet verslavend omdat het geen blijvende hersenverandering veroorzaakt, maar het is wel lastig om je gewoontes te veranderen. Dat geldt dus ook voor het minderen van suiker
 • Fruit is een gezonde keuze maar niet suikervrij.

Onderstaande adviezen kun je beter niet opvolgen

 • Eet 10 gram omega 3 per dag, dat is 50 (!) keer meer dan de aanbeveling
 • Geef baby’s rauwe melk, doe dat NOOIT want daar kan je baby door overlijden
 • Maak zelf flesvoeding van (geiten)melk, doe dat niet en zeker niet van geitenmelk dat te weinig foliumzuur bevat, dat is dus geen volwaardige voeding
 • Een voedingspatroon met 64 energieprocent eiwit sluit op geen enkele wijze aan bij de aanbevelingen die 10 tot 25 energieprocent adviseren (in het kader van gezondheid maar ook duurzaamheid)
 • Speltbrood is meestal wit brood en daarom geen juist advies. Geef kinderen volkorenbrood
 • Door losse vezels toe te voegen worden de mineralen niet goed opgenomen en kunnen dus tekorten ontstaan. Doe dat daarom niet!
 • Biologisch vlees bevat niet meer eiwit dan niet-biologisch vlees
 • Avocado, pompoen, banaan, maïs, dadels en spruitjes zijn niet eiwitrijk
 • Autisme verdwijnt niet door het eten van omega 3, hoe haalt iemand dat in zijn hoofd?
 • Kokosvet is niet antibiotisch en bevat erg veel verzadigd vet en moet je dus niet te vaak eten
 • Kraanwater in Nederland kun je beter niet filteren, omdat dan mineralen worden verwijderd
 • Ook in Keltisch zout zit natrium, dat kan je bloeddruk verhogen en het advies is om dat dus ook beperkt of niet te gebruiken
 • Het vervangen van kristalsuiker door suikerrijk gedroogd fruit, honing of steviablad is geen juist advies
 • Smoothies zijn niet de beste keuze omdat ze minder verzadigen, kies voor het hele fruit en de groente in plaats van vloeibare dranken
 • 3,5 liter water naast thee en koffie is veel te veel, 1-3 jaar ca. 1 liter per dag, 4-13 jaar ca. 1,5 liter per dag en volwassenen 1,5 tot 2 liter vocht per dag naast de voeding

Vergelijking voedingspatronen

In dit boek worden verschillende voedingspatronen vergeleken met als enig doel dat de adviezen uit het boek beter LIJKEN, maar de vergelijking is onjuist. Er wordt een vergelijking gemaakt tussen een gewoon voedingspatroon, adviezen van het Voedingscentrum en de suikerdames. Hierbij wordt de voeding in suikerklontjes uitgerekend. Dat heb ik niet nagerekend maar in de andere boeken van Carola worden de berekeningen standaard fout uitgevoerd om het ‘suikerprobleem’ onjuist uit te vergroten. Wat echter opvalt is dat een appel en banaan bij het Voedingscentrum terecht in suikerklontjes worden uitgedrukt. Maar bij de voeding van de suikerdames gebeurt dat niet. Hierdoor lijkt het of het voedingspatroon van het Voedingscentrum absurd veel meer suiker bevat. Dat is dus niet zo als de appel en banaan op dezelfde wijze worden meegenomen.Hoewel ik een voorstander ben van onbewerkte voeding is de vergelijking die gemaakt wordt met de potjes Olvarit en Hero ten opzichte van de voeding van de suikermeisjes ook fout uitgevoerd. Ook hierbij krijgt het fruit bij de suikermeisjes geen suikerklontjes en de potjes wel. Ik begrijp niet waarom het nodig is om de vergelijking op deze onbetrouwbare wijze uit te voeren.Het spel om suikerrijke voeding te vervangen door bijvoorbeeld een appel is prima. Natuurlijk is een appel een betere keuze dan een koekje. Maar een appel is echt niet suikervrij (dat staat echter wel in het boek).

Beter niet aandacht vestigen op suikerrijke producten

De suikermemory zou ik afraden omdat je aandacht uitgaat naar suikerrijke producten, waardoor je juist de behoefte krijgt om er meer van te consumeren. Je kunt beter in gedachten bezig zijn met het gewenste voedingspatroon en dus minder suikerrijke producten. Dat is de reden dat wij geen suikerrijke producten presenteren bij ons programma Sweet Control.

Leuke kinderrecepten vind je bij Easy Peasy

Zoek je voeding met leuke kinderrecepten. Denk dan eens aan de boeken van Easy Peasy. Er is een versie voor peuters maar inmiddels ook voor oudere kinderen  Ook Keet Smakelijk maakt aantrekkelijke boeken met aantrekkelijke recepten.

Wil jij graag verstandiger met suiker om gaan en daarbij een aanpak kiezen die verder gaat dan onze persoonlijke mening? Volg ons op de Facebook pagina Sweet Control of koop ons werkboek. Ook kun je samen met onze professionals binnen 6 weken grip krijgen op je behoefte aan suiker en zoet.