Wat zou Mylène zeggen?

Een aantal gewichtsconsulenten vroegen me wat mijn visie is op het boek ‘Wat zou Mylène zeggen?’ Ik kende het niet maar heb het inmiddels gelezen.

Het gaat ook om gedragsverandering

Ik vind goed dat het boek niet alleen gaat over welke voeding je zou kunnen kiezen, maar dat gedragsverandering zeker zo belangrijk is. Mylène is ervaringsdeskundige en daar gaat ze ook uitgebreid op in in haar boek. De methodiek van het boek wordt gebruikt door gewichtconsulenten die aangesloten zijn bij gewichtsconsulenten Nederland. Maar zowel haar kennis over gedrag als voeding is beperkt waardoor de adviezen niet resulteren in de best mogelijke adviezen.

 

 

Een eetstoornis hoort niet tot de taken van een gewichtsconsulent

Ze vertelt uitgebreid over haar eetstoornis en dat ze daar een methodiek voor heeft ontwikkeld. Heel vreemd, aangezien gewichtsconsulenten zich niet bezig (mogen) houden met eetstoornissen. Wel met eetproblemen, maar dat is echt iets anders.

De suggestie volgens het boek is dat je 0,5 tot 1 kilo per week af kunt vallen. Om een halve kilo af te vallen moet je dagelijks ca. 500 kcal minder eten als je daarvoor deed*. Dat is realistisch. Meer is lastig, zeker als je geen zwaar overgewicht hebt omdat je ook voldoende kcal moet eten om alle voedingstoffen binnen te krijgen. Dat is minimaal 1.500/1.600 kcal per dag.

Mylène kiest vaak voor bewerkte producten die minder gezond zijn

Mylène geeft weekmenu’s. Dat vinden mensen handig. De voeding die ze kiest, kiest ze helaas vooral op basis het aantal calorieën in plaats van de voedingswaarde. Hierdoor worden er veel ‘knutselproducten’ geadviseerd. Als je af wil vallen moet je minder eten dan je verbruikt. Daar is geen twijfel over mogelijk. Alleen is het wel zo dat als je alleen maar kiest voor magere en light producten die minder verzadigen, je weer sneller honger krijgt. Verder gebruikt ze zoetstoffen en adviseert ze maximaal drie glazen light frisdrank per dag. We kunnen het beste wennen aan een minder zoete smaak. Drie glazen per dag is best veel, het zuur dat ook light zit tast je glazuur aan. Water en thee zonder suiker zijn de beste keuze. Ze adviseert o.a. light jam. Jam eet je niet voor de voedingsstoffen maar voor de smaak. Als je jam zou willen eten zou ik adviseren dit niet te vaak te doen en dan te kiezen voor de jam die je lekker vindt. Ik denk niet dat veel mensen dan light jam zullen kiezen.

De basisproducten in het boek zijn producten die ik (in een pure voeding) niet zou adviseren, zoals: magere yoghurt, Optimel, Cornflakes Special K, ontbijtkoek (vol suiker), zakjes poedersaus, magere smeerkaas, waterijsjes, Liga (vol suiker) en sandwichspread. Ze schrijft dat als je hele erge trek hebt je een blikje Cola Light zou moeten drinken. Als je echt trek hebt kun je veel beter kiezen voor iets dat voedzaam is. Cola Light is nooit een goede keuze, tenzij je dat af en toe kiest omdat je dat lekker vindt.

Tussendoortjes als yoghurt met ranja of zoetstof, ontbijtkoek, cup-a-soup, waterijsje, Sultana, Liga , lange vinger, Bastogne en Cheez dippers light, mueslireep, bifiworstje, eierekoek, Snack a Jacks en mini-mars zijn onnodige calorieën  en kun je beter altijd vermijden en zeker als je gewicht wil verliezen. Kies liever voor voeding met voedingswaarde en niet alleen maar energie.

Stevia in voeding komt niet van de plant en is vaak gecombineerd met andere zoetstoffen.

Acrylamide ontstaat ook in de Airfryer

De aardappelen in de Airfryer bevatten flink wat acrylamide. Acrylamide ontstaat met name bij zetmeelrijke producten (zoals aardappelen) die op meer dan 120 graden worden verhit, zoals onder meer friet en chips. Producten waar acrylamide in zit, lijken de kans op kanker te verhogen. 

Daarom is het advies nu om de friet eerst 30 minuten in water onder te dompelen.

Het benoemen van allerlei fastfoodsnacks is niet praktisch. Zo breng je mensen op het idee om dat weer eens te gaan eten, terwijl dat niet het doel is. Het is veel handiger voedzamer tussendoortjes te noemen die je wil adviseren.

De tekst over vet is echt totale onzin

De onderverdeling in onverzadigde vet klopt niet. En waarop ze baseert dat omega 3 bijdraagt aan vetverbranding weet ik niet. Dat transvetten de plaats van omega 3 en 6 innemen en onze hersenen daardoor langzamer werken is echt onzin. Samengevat: transvet is slecht maar zit nauwelijks nog in voeding. De meeste mensen krijgen te weinig omega 3 binnen. Het advies is éénmaal per week vette vis te eten. Dat is o.a. haring, zalm, sardientjes of makreel.

Mensen coachen is iets anders dan ervaringsdeskundige zijn

Het is uiteraard goed om aandacht te besteden aan gedrag. Maar ik vind de opmerking ‘als het met mijn methode niet lukt om gewicht te verliezen, dan ligt het toch echt aan jezelf!‘ niet professioneel. Mensen doen altijd waartoe ze op dat moment in staat zijn: een klein stapje is beter dan geen stap. In de methode van Mylène wordt niet gekeken wat de oorzaak is waarom mensen iets doen of juist laten. Terwijl dat de basis van coaching zou kunnen zijn zodat je gewoontes leert ontwikkelen die bij jou passen. Dan is veranderen nog steeds niet eenvoudig, maar dan doe je dat niet meer uitsluitend op doorzettingsvermogen. Want je doorzettingsvermogen is niet oneindig. Er ontbreekt dus een cruciale stap in deze methode. Een advies als ‘laat je partner de snoepkast afsluiten‘ hoort niet bij het coachen van volwassen mensen. Die kun je leren zelf verantwoordelijkheid te nemen.

Het idee van voedingskennis en gedragsverandering te combineren is gelukkig ook het uitgangspunt van de beroepsvereniging BGN. Mylène is een ervaringsdeskundige, maar mist kennis op gebied van voeding en gedragsverandering om een zinnig concept te ontwikkelen. Verder kiest ze ook voor erg veel bewerkte voeding. Mijn  persoonlijke voorkeur gaat uit naar onbewerkte voeding, dus met voedingsstoffen.

Dat er behoefte is aan een organisatie als gewichtsconsulenten Nederland zegt ook iets over het niveau van de opleidingen gewichtsconsulent. Maar gelukkig heeft de BGN (de beroepsvereniging) dat al eerder adequaat opgepakt.

* aanvulling vanwege een vraag: Als je echt uit zou willen rekenen kun je daarvoor de formule van Harris en Benedict. Als je af wil vallen ga je daar ca. 500 kcal per dag onder zitten.