Geloof jij de adviezen over water van Batmanghelidj?

Ineens las ik op diverse plaatsen dat je als volwassenen dagelijks 3,5 liter water zou moeten drinken, naast thee en koffie. Dat advies blijkt afkomstig van Batmanghelidj, de schrijver van het boek ‘water, het goedkoopste medicijn’. Ik las het boek en heb besloten een blog te schrijven om je zelf te leren dit soort informatie te beoordelen. Het verontrust me namelijk dat er veel mensen zijn die dit marketingboek serieus nemen.

Aandachtspunten

 • Hij werkte onder mensen die een Nobelprijs hebben gewonnen. Dat gaat over anderen. Waarom zou hij dat in het boek opnemen?;
 • Het boek start met een spectaculair verhaal dat de schrijver als politiek gevangenen andere gevangenen hielp genezen zonder medicatie maar met behulp van uitsluitend water;

 

 • Hij mocht daarom de gevangenis verlaten, net of de rechter medische handelingen kan beoordelen.
 • Het drinken van voldoende water zou elke willekeurige ziekte oplossen en ook overgewicht? Klinkt dat logisch?
 • Ook adviseert hij tegen alle adviezen in meer zeezout te gebruiken. Volgens hem (en niemand anders) zou de bloeddruk daarvan dalen.
 • Hij beschrijft complexe theorieën waarvan moeilijk te bepalen is of ze juist zijn. Als het echt zo vernieuwend is wat hij heeft ontdekt kun je deze informatie zeker vinden op Pubmed. Een oplossing is  om daar eens te kijken wat de schrijver heeft gepubliceerd. Dat zijn 4 onderzoeken, waarvan er slechts 2 over water gaan. Hij lijkt dus wat minder een expert als hij steeds maar schrijft in zijn boek.
 • De overdreven toon past meer bij een marketeer, dan een inhoudsdeskundige
Hij schrijft dat kinderen, ouderen en zieken geen dorstprikkel hebben. Dat is juist, maar er is geen reden om daaruit te concluderen dat iedereen extreem veel moet drinken.

Foutieve adviezen

Gebruik niet meer natrium dan 6 gram per dag. De meeste mensen gebruiken dagelijks meer natrium. De hoeveelheden omega 3 (2-9 gram/dag) en omega 6 (6-9 gram/dag) die hij adviseert zijn te hoog. De aanbevelingen van de Gezondheidsraad zijn voor iemand die 2.000 kcal eet  2,0 gram omega 3 en 4,0 gram omega 6. Hij schrijft dat spinazie eiwitrijk is. Dat is niet juist, het bevat slechts 3,0 gram eiwit per 100 gram spinazie.

Hoeveel drinken per dag?

Hoeveel vocht per dag dan wel? De hele dag drinken is overdreven, drink als je dorst hebt. Bij kleine kinderen, ouderen en zieken die geen dorstprikkel voelen is het verstandig hier wel op te letten. De aanbevelingen bij ‘normale’ omstandigheden zijn:
 • Kinderen van 1 tot 3 jaar moeten (inclusief zuivel) ongeveer 1 liter totaal drinken per dag.
 • Voor kinderen van 4 tot 13 jaar is dat dagelijks zo’n 1,5 liter totaal
 • Vanaf 13 jaar drink je zo’n 1,5 tot 2 liter totaal per dag

Wat kun je dan het beste drinken?

 • Water en thee zonder suiker zijn de beste keuze
 • Frisdrank en vruchtensap vervangen door water is een gezond idee