Suiker, waar hebben we het eigenlijk over?

Ik maak me ongerust over de hysterie waarmee we met voeding om gaan, zonder dat we checken waarover we ons eigenlijk druk maken. Ik heb daarom even op een rijtje gezet waar hoeveel suiker in zit. Ik gebruik daarvoor de recepten van EkoPlaza die worden gebruikt in de suikervrije week, omdat mensen denken dat een biologische winkel betrouwbare informatie verstrekt en het daarom zelf niet meer checken.

In mangoreepjes zit veel meer suiker dan in mayonaise

Het gaat om kip met mangoreepjes en falafel met suikervrije mayonaise. Je daar druk over maken en ondertussen sap promoten: is dat niet een beetje raar? Ik zocht het voor je uit.

 

 

Hoeveelheid suiker in een aantal producten

Product
Portie per persoon
Suiker
Gedroogde mangoreepjes
13 gram
  8 gram
Mayonaise met suiker
20 gram
  1 gram
(Klein) glas sap
150 gram
15  gram
Bergerie
Schapenpudding
chocola
150 gram
25 gram
Jam
15 gram
 8 gram
Glas diksap
20 gram
14 gram
Tomatenketchup
15 gram
 3 gram
Tomatenketchup
50% minder suiker
15 gram
 2 gram
Chocolat Stella Dark
80% cocoa
10 gram
 2 gram

 

Van mij mag suiker uit mayonaise en tomatenketchup gerust weg (als dat kan), maar je ziet dat het qua hoeveelheid suiker niet iets is om je daadwerkelijk druk over te maken. Zeker niet als je de dag daarvoor juist extra mangoreepjes aan je eten toevoegde. En ook met wat mangoreepjes is weinig mis. Maar de suggestie wordt nu gewekt dat mangoreepjes geen suiker bevatten. Datzelfde geldt voor schapenpudding, jam en chocolade. Want waarom zou je anders toevoegen in suikervrije weken?

Overigens is niet alleen de hoeveelheid suiker van belang maar ook de vorm waarin het wordt genomen en in combinatie met welke andere producten.

Wil je meer weten? Volg ons ook op facebook of onze website van Sweet Control.