Is onbeperkt fruit eten verstandig?

Voedingsadvies is geen hobby maar een serieus vak. Toch zijn er nog steeds mensen die dat niet beseffen. Mensen met (zeer) extreme diëten denken dan ineens deskundige zijn. Angstig is dat consumenten dat ook lijken te geloven en niets checken. Voor diegene die dat wel willen weten schrijf ik deze blog.

 

 

 

 

 

 

Een paar basisregels

 • Als je minder eet dan verbruikt val je af. Het is dus niet zo dat je fruit onbeperkt kunt eten en dan niet aankomt. Dat klinkt wellicht aantrekkelijk, maar is niet juist.
 • Een realistische manier om af te vallen is een halve kilo per week en dat betekent dagelijks zo’n 500 kilocalorieën minder dan je gewend bent.
 • De hele dag door eten is niet gezond.
 • Een volwaardige voeding bestaat uit variatie en ook een goede balans tussen koolhydraten, vetten en eiwitten en dus niet voor 80% uit koolhydraten. Dit is langdurig onderzocht. Voor je gezondheid is het zinvoller om deze kennis te gebruiken in plaats van een idee van een ervaringsdeskundige die een ander lijf heeft dan jij. De gezondheidsraad adviseert voor gezonde mensen koolhydraten 40-70 energieprocent, vetten 20-35/40 energieprocent en eiwitten 10-25 energieprocent. Als je dus te veel fruit eet, meer dan 70 energieprocent en dat is bij een voedingspatroon van 1.700 kilocalorieën, dus meer dan 1.190  kilocalorieën aan koolhydraten, dat is ca. 300 gram koolhydraten. Fruit bevat veel water en daarnaast koolhydraten. Per 100 gram is het ongeveer 13 gram koolhydraten. Dat vult dus niet erg en verzadigt dus niet. Dat betekent als je voornamelijk fruit wil eten je de hele dag door eet. Dat vinden je tanden niet fijn. Het bevat daarnaast ook een tal aan andere voedingsstoffen en kan daarom zeker belangrijk zijn als onderdeel van je dagelijkse voedingspatroon.
 • Er geldt niet hoe meer hoe beter. Zoals met voedselveiligheid wordt gezegd ‘de dosis bepaalt de giftigheid‘. Water is prima voor de dorst, maar 12 liter op een dag overleef je vermoedelijk niet. Zo is fruit gezond, maar een halve kilo fruit of meer eten ook niet gezond.
 • Voeding met een lagere glycemische belasting (voeding met vezels, eiwit, vet en minder mono-en disachariden zoals in koekjes, snoep en fruit) geeft gemiddeld een stabieler bloedglucose en dat is relevant voor je gezondheid.
 • Variatie betekent uiteraard dat je niet alleen koolhydraten uit fruit haalt, maar ook en zelfs liever uit groente en eet voor je b-vitamines ook volkoren producten. 2 tot 3 stuks fruit op een dag is voldoende en ook aan te raden. In fruit zitten weer andere voedingsstoffen dan in groente. Eet een regenboog aan groente en fruit. Dat doe je door veel te variëren.
 • Variatie van je voeding is altijd belangrijk, maar zeker als (te) weinig eiwitten eet is het cruciaal deze eiwitten dagelijks goed af te wisselen. Gebruik bij voorkeur ook 2 tot 3 melk(producten) om voldoende calcium binnen te krijgen. En eet één keer per week liefst vette vis.
 • Dit geldt ook voor vetten en let op dat je bij elke maaltijd vet gebruikt, want dat stimuleert je galproductie. Gal is o.a. verantwoordelijk voor de verwijdering van overtollig cholesterol. Denk bij je vetinname vooral aan de omega 3 en 6 vetzuren.

Waar moet je verder voor je gezondheid op letten

 • Een hoog-koolhydraat dieet leidt bij mensen met diabetes type 2 tot een sterkere verhoging van de nuchtere insulinewaarden en triglyceridengehalte in vergelijking met mensen met een laag-koolhydraat/ hoog vet dieet. Dus een voedingspatroon met (heel) veel fruit is niet erg geschikt voor mensen met diabetes. Dit geldt ook voor mensen met insulineresistentie. Veel mensen met overgewicht zijn insulineresistent en daarvoor is veel fruit dus ook een onverstandig advies.
 • Veel fruit eten is sowieso een enorme belasting voor je gebit en ook daarom onverstandig om de hele dag door te eten.
 • Ook als je diabetes hebt is het advies 2 tot 3 stuks fruit per dag te consumeren.

Een ervaringdeskundige die graag fruit eet is geen professional

Verder nog een praktische tip. Ik heb hele leuke buren, maar als ik geopereerd moet worden ga ik toch echt liever naar een ziekenhuis. Zelfs terwijl ze laatst zelf een kip hebben geslacht en dus best iets van opereren weten. Als je je gezondheid belangrijk vindt ga dan nooit op advies van een leuke buurvrouw of buurman een extreem voedingspatroon volgen, maar gebruik je verstand bij het verstandig kiezen van de juiste begeleiding.