Variatie in je voeding is de boodschap!

Twee weken geleden verscheen de nieuwe schijf van vijf. De boodschap was ‘eet onbewerkt, gevarieerd (meer plantaardig) en niet te veel’. Voor veel bloggers teleurstellend, want hier kan eigenlijk niemand tegen zijn. Ze zijn zo jaloers op deze adviezen dat ze zich zelf zelfs omhoog proberen te duwen door het Voedingscentrum naar beneden te duwen. Grappig is dat 😉 *

Wil je er wat meer van weten dan geeft Astrid van het Voedingscentrum een heldere praktische uitleg in dit filmpje:

 

 

 

 

 

Astrid vertelt hoeveel en wat je lichaam nodig heeft om goed voor je lichaam te zorgen. Kies hierbij elke dag uit elk vak, varieer en geniet!

  • 250 gram groente in alle kleuren van de regenboog, voeg ook groente toe aan je lunch of als tussendoortje
  • 2 stuks fruit
  • eiwit afwisseling dierlijke en plantaardig: vervang vlees ook door 1 keer in de week vette vis, peulvruchten, een ei, zuivel (melk, yoghurt, kaas)
  • eet elke dag wat (geen grote hoeveelheden) ongezouten noten, gebrand of ongebrand
  • gebruik brood, graanproducten en aardappelen : kies voor volkore
  • kies voor de goede vetten
  • drinken: kies voor kraanwater, thee of gefilterde koffie
In een plaatje

Het Voedingscentrum helpt je om betere keuzes te maken, jij kiest uiteraard zelf! Maak jij ook je eigen schijf van vijf?
Dat kan hier, door je geslacht en leeftijd in te vullen.

Zo ziet die van mij eruit:

Variatie is dus de boodschap

Variatie is dus de boodschap en variatie is dus ook echt variatie. Elke dag een kilo fruit eten is geen variatie en ook echt geen goed plan als je goed voor je lijf wil zorgen. Zomaar productgroepen weg laten zoals brood, zuivel is hip maar leidt tot minder variatie. Best handig dus om dat toch te heroverwegen als jij daarvoor hebt gekozen. En nee, ik bepaal niet wat jij eet. Dat wil ik ook helemaal niet maar ik zie veel mensen die alles (op internet) geloven en daardoor steeds minder gevarieerd en door gebrek aan kennis dus ongezonder gaan eten. Dat is jammer toch?