EkoPlaza promoot in suikervrije weken kokosbloesemsuiker

Uiteraard zijn winkels er om geld te verdienen en niet voor onze gezondheid. Maar toch hoop ik dan nog steeds dat ze af en toe toch ook nadenken over de gezondheid in ons land. Van mij mogen ze alles verkopen als de informatie maar juist is. Daar schort het helaas nogal eens aan.

In het najaar maakte Albert Heijn in de Allerhande haar lezers in eerste instantie wijs dat honing en ahornsiroop qua suiker beter zijn voor je lichaam dan kristalsuiker. Dat werd gelukkig gerectificeerd: ‘Allerhande benadrukt dat alle soorten suiker, dus ook honing en ahornsiroop door het lichaam op dezelfde manier worden verwerkt. Suiker wordt door het lichaam omgezet in glucose, dat wordt gebruikt voor de energievoorziening. Het lichaam maakt dus geen verschil tussensuikers, alle suikers bevatten ongeveer evenveel calorieën. Overmatig gebruik van suiker kan o.a. leiden tot overgewicht.’

 

 

Suiker is suiker

Een paar weken geleden gaf iemand me dit boekje van Estafette met de titel ‘goed zoet’. De zoetmiddelen die genoemd worden hebben een iets lagere glycemische index, maar dat scheelt echt niet zo veel. Er zitten wel wat vitamines en mineralen in maar dat gaat om kleine hoeveelheden. Ook onbewerkte suiker is geen goede keuze als je minder suiker wil eten. Het verbaast me ook dat groene stevia wordt geadviseerd dat niet is toegestaan als voedingsmiddel. Een reden om voor deze alternatieven te kiezen kan wel de smaak zijn.

Kokosbloemsuiker is ook gewoon suiker en ook nog eens niet duurzaam

Vandaag is EkoPlaza gestart met de suikervrije weken. Daarvoor werken ze samen met Eva van Zeeland. Eerder hoorde ik van klanten van mij dat zij in haar training ‘suikervrij in 40 dagen’ adviseert om kokosbloesemsuiker te gebruiken. Ik dacht dat ik mijn klant niet goed begreep, maar dat bleek wel zo te zijn. Ik heb de training zelf niet gevolgd, maar ik lees dat je in deel 2 gezonde natuurlijke alternatieven leert. EkoPlaza grijpt deze mogelijkheid graag aan door in de suikervrije weken kokosbloesemsuiker goedkoper aan te bieden. In een suikervrij voedingspatroon past geen kokosbloesemsuiker. Dat wordt door je lichaam op dezelfde manier verwerkt als kristalsuiker. Ook aan het rundvlees dat in de aanbieding is, is zoet toegevoegd in de vorm van honing. Als je suikervrij wil eten helpt het niet als je andere suiker gaat eten.

Deel 3 van de cursus ‘suikervrij in 40 dagen’ gaat in op verslaving, ze zal echter gewenning bedoelen. In dit filmpje kun je zien wat het verschil is. 

Klanten voor de gek houden

Wanneer staat er eens iemand op die zegt: stop met het promoten van ongezonde voeding door marketeers onder het mom van zogenaamd gezond. Dit is misleiden van de slecht geïnformeerde aarzelende klant. Minder suiker en zoet is voor veel mensen een goede keuze. Maar laten we deze keuzes wel maken op basis van juiste informatie in plaats van promotieteksten van belanghebbenden.Een training van Eva die ik je wel kan aanbevelen is de groentechalenge.

Ik heb de informatie die EkoPlaza in deze weken deelde en leg hieronder uit wat de feiten zijn. Tevens heb ik met Ralf Hartemink besloten om lezingen te geven gebaseerd op feiten over hoe je handig met suiker om kunt gaan.

Wat zijn de feiten over suiker

30 maart
Op de site van EkoPlaza zie ik vandaag dit recept. ‘Door de gedroogde mangoreepjes smaakt het zoet en dat zonder toegevoegde suikers.‘ Als mangoreepjes worden verteerd worden deze omgezet in glucose. Je zou verwachten dat in een suikervrij voedingspatroon je geen adviezen krijgt extra suiker toe te voegen in je voeding. Het lijkt me lekker, maar als je suikervrij wil eten zou ik deze tip liever vergeten.

31 maart
Vandaag gaan de adviezen over etiketten lezen. Dat is inderdaad handig als meer mensen dat zouden doen. Wel een kleine aanvulling van mij. Soms heeft suiker ook een functie. Zo wordt aan peulvruchten wat citroen toegevoegd om verkleuring tegen te gaan. Als je er dan niet een beetje suiker aan toevoegt smaakt het niet. Laten we niet doorslaan. Dat beetje suiker is niet van belang voor onze gezondheid. Weeg de voor- en nadelen af. Veel mensen hebben geen zin peulvruchten te weken. Een potje (met een klein beetje suiker) heeft dan de voorkeur boven geen pelvruchten eten (als je ze niet wil weken).

1 april
Vandaag wordt er uitgelegd wat er in je lijf gebeurt als je geen suiker meer eet. Er wordt gesproken over afkickverschijnselen. Zoals je in het filmpje op mijn blog kunt zien is er bij suiker eten geen sprake van verslaving maar gewenning. Als je minder koolhydraten eet, verlies je ook gewicht omdat je vocht verliest. Onder gewicht verliezen verstaan we echter het verliezen van vetmassa. Dat heeft niet speciaal met het minderen van suiker te maken, maar meer met het beperken van je totale energie-inname ten opzichte van verbruik. Dat geldt ook als je minder vet, eiwitten of alcohol gebruikt. Ook of je je fit voelt is niet uitsluitend afhankelijk van je suiker-inname maar van je hele voedingspatroon en verdere leefstijl o.a. bewegen, slapen en ontspanning.

2 april
Vandaag wordt uitgelegd dat gedrag veranderen moeilijk is, ook omdat anderen je proberen tegen te werken. Helemaal waar, maar er wordt niet uitgelegd hoe je daarmee om gaat. Dat is ook lastig via sociale media. Dat is een onderwerp waar wij veel aandacht aan besteden met onze gewichtsconsulenten. Want uiteindelijk gaat het om gedragsverandering. Bedenk vooraf wat voor jou moeilijke momenten kunnen zijn en hoe je dan wil reageren. Bijvoorbeeld ‘als ik naar een verjaardag ga, eet ik graag taart als ik honger heb’. Het is dan handig om voordat je naar die verjaardag gaat iets voedzaams te eten zodat je geen honger hebt. Dan kom je minder snel in de verleiding.

3 april
Vandaag was er aandacht voor de suiker in mayonaise. Dat mag er van mij gerust uit maar bij een portie van 20 gram mayonaise gaat het om minder dan 1 gram suiker. Dus niet iets om je echt druk over te maken. Tip: richt je op hoofdlijnen. Eet meer groente, fruit en volkoren producten.

5 april
Vandaag is het onderwerp suikervrije zalm. In zalm hoeft voor mij geen suiker te zitten. Maar na wat speurwerk (bij vis 8) vond ik pas een zalm met suiker. Het ging om 0,2 gram suiker per 100 gram. Dat is wel heel erg verborgen dus 😉 In de mangoreepjes die op dag 1 werden geadviseerd zit 300x zoveel suiker dan in zalm.

6 april
Vandaag zit in de nieuwe aanbiedingen van EkoPlaza o.a. jam (8 gram suiker per portie), schapenpudding (25 gram per portie) en chocolade (2 gram per portie). Dat zijn dus geen suikervrije producten.

7 april
Vandaag ben ik erachter gekomen dat EkoPlaza denkt dat je lichaam een onderscheid kan maken tussen suiker dat er van nature in zit en toegevoegd is. Ze zijn blij als een portie tomatenketchup 1,5 gram suiker minder bevat. Maar een glas diksap met 14 gram suiker is geen bezwaar.

Heb je nog geen voedingsopleiding, dan ben je welkom op onze eenjarige geaccrediteerde opleiding. Hierin hebben we de training Sweet Control geïntegreerd.  Je krijgt dus gratis de Sweet Control training t.w.v. € 549,-. en dus twee opleidingen in één.