Foodwatch: ik ben tegen!

Foodwatch is tegen alles. Zelf ben ik  liever voor! Consumenten hebben er weinig aan om alleen maar te weten waar ze tegen moeten zijn. Nee, het is veel fijner om niet bevend op de bank te hoeven zitten omdat je je angstig afvraagt of er nog wel iets bestaat dat je kunt eten. Consumenten willen weten wat ze wel kunnen kiezen. Daarom neem ik dat ook altijd mee in mijn communicatie. ‘Jij bent de betere versie van Foodwatch‘ zeiden meerdere mensen me de laatste week nadat door mijn kritische inhoudelijk vragen Appelsientje hun campagne stopte.

Minerale olie

Een paar dagen Foodwatch leert wat je aan hun informatie hebt. Chocolade paashazen besmet met gevaarlijke minerale oliën tweet Foodwatch. Er is niets onderzocht in Nederland en ook onduidelijk wat de mogelijke gezondheidseffecten zijn. Stemmingmakerij, bedoeld om aandacht te trekken en niet om consumenten daadwerkelijk te informeren. Wat minder chocolade eten is uiteraard wel gezonder maar dat wisten we al voor deze tweet.*

Suiker

Voedingsrichtlijnen negatiever over suiker. Maar wordt advies vaag gehouden om industriebelang niet te schaden?. Wat een rare tweet in een week waarin de nieuwe richtlijnen van het Voedingscentrum zijn gepresenteerd. Het beperken van suiker is juist één van de uitgangspunten waarop de nieuwe adviezen van het Voedingscentrum zijn gebaseerd. Daarbij wordt aangesloten bij de adviezen van de World Health Organisation om de vrije suikers zoveel mogelijk te beperken. Dit zijn alle toegevoegde mono- en disachariden. Onder de vrije suikers vallen ook de mono- en disachariden in sap, stropen, honing ook als ze niet zijn toegevoegd. In de adviezen van het Voedingscentrum zijn er per productgroep criteria vastgesteld  (waarbij rekening is gehouden met technologische toepassingen). Heeft Foodwatch wel voldoende kennis over voeding? Ik vraag me dat steeds vaker af. Ook deze tweet is stemmingmakerij en niet gebaseerd op feiten.

Volkoren

Vandaag deze tweet ‘Meergranen’ pannenkoekmix bij @albertheijn bevat naast tarwe, minder dan een snufje zout aan andere granen  Ik vind dat net als Foodwatch een raar product, maar jammer dat Foodwatch weer alleen uitlegt waar ze tegen zijn. Ik mis (wederom) de uitleg waar je wel op moet letten als je granen kiest. Kies voor een volkoren variant. dat betekent dat het eerste ingrediënt VOLKOREN is en geen BLOEM. Meergranen klinkt gezonder maar bevat meestal minder volkoren dan een volkoren product. Check dat daarom altijd op het etiket.

Wil je echt meer weten over voeding? Volg dan mijn blog. Ik hoop ook dat nog meer journalisten dat gaan doen, omdat consumenten er niet mee geholpen worden als de media kritiekloos elk persbericht publiceert van Foodwatch. Fijn voor hun geldstromen, maar weinig nuttig voor de consument helaas 🙁

* Aanvulling

Dit schreef het Voedingscentrum over het risico door minerale olie.