Is een frikandel gezond omdat het weinig koolhydraten bevat?

Ja echt, gisteren zei iemand op tv dat een frikandel gezond zou zijn omdat het weinig koolhydraten bevat. In het dorp Leende, vlakbij Eindhoven is dat wat een sportarts mensen leert. Er wordt geadviseerd dat vet eten goed is. Er staat bijvoorbeeld letterlijk ‘Het vet op het vlees is goed, evenals de huid van de kip.’ ‘Koffie, probeer het eens met slagroom.’ Fruit wordt afgeraden, maar af en toe wat alcohol kan best volgens de adviezen van de arts. Het enige goede van de adviezen is dat mensen worden gestimuleerd om meer groente te eten. Doe dat vooral en luister niet naar de rest van het advies want dat is slecht voor je gezondheid.

Wat werkt er precies?

Dat kun je wel zeggen Liesbeth maar het resultaat telt reageren mensen op Facebook en je ziet dat het werkt. Wat werkt er dan precies? In 6 maanden tijd zijn 139 mensen 410 kilo afgevallen. Dat is gemiddeld dus 2,9 kilo. en dus helemaal geen spectaculair resultaat. Er zijn mensen heel veel afgevallen. Dat betekent dus dat er ook mensen (flink) zijn aangekomen. Van de 220 mensen zijn maar gegevens bekend van 139. En de rest dan? Of zijn die gestopt omdat het niet goed past in hun dagelijkse leven? Ik weet het niet, maar dat lijkt wel aannemelijk.

De kwaliteit van koolhydraten is het belangrijkste

Voor iedereen is het slim om te kiezen voor volkorenproducten en snoep en koek te laten staan. Kies bewust voeding met voedingstoffen en varieer. Als je diabetes hebt of insulineresistent bent is dit ook een goed advies. En iets minder koolhydraten kan dan een betere keuze zijn. Maar voor iedereen geldt dat ook dan het aantal kcal dat je eet minder moet zijn dan dat je verbruikt op langere termijn als je af wil vallen. Of je nu kiest voor koolhydraatarm of niet, er bestaat geen eten dat je onbeperkt kunt eten. Er bestaat wel een dieet dat de kans op darmkanker doet toenemen: namelijk een dieet met weinig volkorenproducten en te veel bewerkt vlees.

Bewegen is gezond maar om af te vallen moet je minder kcal eten (en niet te weinig)

Naast de voedingsadviezen worden mensen in Leende gestimuleerd om meer te bewegen. Voor je gewicht heeft dat direct niet heel veel invloed. Maar voor een stabieler bloedglucose wel en dat helpt weer om niet onbeperkt door te eten. Dat deel van het advies is dus wel nuttig om op te volgen.

De artsen in Leende weten niet wat ze niet weten

Wat ook slim is, is om je gezonde verstand weer te gebruiken in plaats van te luisteren naar artsen die niet weten wat ze niet weten. Als je niet opgeleid bent in voeding kun je beter geen voedingsadvies geven die mensen op langere termijn kan schaden. Als je zelf eet ben je niet meteen voedingskundige. Ik sport regelmatig met plezier maar ik denk niet dat patiënten gezonder worden als ik als sportarts aan de slag ga. Al hoewel, wie wil mijn ideale klant zijn die ik overal op kan voeren als het ultieme bewijs dat mijn aanpak werkt?

Aanvulling

In zowel de uitzending van ‘Pauw’‘ als ‘Dokters van Morgen’ werd de suggestie gewekt dat mensen meer dan 10 kilo afvallen.

Inmiddels weet ik ook dat van de groep van 139 mensen 98 mensen een BMI van meer dan 25 hadden. De mensen in deze groep vielen samen 380 kilo af, dus gemiddeld 3,9 kilo.

Meer lezen over koolhydraatarme adviezen kan hier.