Is On The Go van Rens Kroes beter een no go?

Sinds kort heeft Rens Kroes een nieuw boek met 49 recepten om mee te nemen. De opmaak ziet er net zoals bij haar andere boeken weer mooi uit. Het is wel wat minder luxe, maar beter mee te nemen als je dat zou willen. Het doel van het boek is mensen te stimuleren ook gezond te eten als ze veel onderweg zijn. (Te) druk zijn wordt wel beschreven als iets dat je een energieboost zou (kunnen) geven. Het lijkt me eerlijk gezegd gezonder om te proberen niet altijd onderweg te zijn en ook ruimte voor jezelf
te nemen.

De inhoudelijke adviezen kun je beter negeren

Er wordt aandacht besteed welke materialen je in de keuken nodig hebt zowel qua apparatuur als basisvoorraden. Dat bestaat o.a. uit kokosvet, dat ook in erg veel recepten wordt gebruikt. Ze schrijft daar over allerlei gezondheidsclaims die niet bewezen zijn. Over Himalayazout en Keltisch zout schrijft ze dat het veel mineralen en spoorelementen zou bevatten, maar niet dat je bij dat zout net zo goed op natrium zou moeten letten. Sweets zijn ahornsiroop, honing,  medjooldadels, kokosbloesemsuiker, rozijnen, vijgen en ingevroren fruit. Met uitzondering van fruit hebben die sweets het zelfde effect op ons lijf als kristalsuiker. Verder noemt Rens handige verpakkingsmaterialen.

Bij good to know gaat ze in op flexitariër en glutenfree. ‘Ik ben net als velen gevoelig voor gluten, maar er zijn ook mensen die een onverdraagzaamheid voor gluten hebben.’ Dit is een hyperige tekst zonder enige onderbouwing.

Goed dat ze aandacht besteedt aan planning

Dat Rens ook nog iets schrijft over planning vind ik goed, omdat dit een belangrijk aspect is om daadwerkelijk gezond te kunnen eten, zeker als je onderweg bent.

Recepten bevatten veel te veel kcal en suiker

De recepten zijn voor het ontbijt , brood, lunch, snacks en drinks. Er staan zo op het oog heerlijke recepten tussen waarvan ik er zelfs een paar ga proberen. Niet alle ingrediënten hebben mensen normaal gesproken thuis. Allerlei gebruikelijke voeding laat ze daarentegen wel weg.  Er wordt opvallend veel kokosvet gebruikt. Of dat nu zo verstandig is, is de vraag. Het is leuk om af en toe eens een recept uit dit boek te maken maar je kunt afvragen of je volwaardig eet en gezond als je al haar adviezen volgt.

Ik heb twee recepten door gerekend, waarbij ik heb gekeken naar de calorieën en de hoeveelheid mono- en disachariden. Ik schrijf de recepten niet over, omdat Rens dat uiteraard terecht niet leuk zal vinden omdat ze het boek dat net nieuw is graag verkoopt. De recepten noem ik daarom alleen bij naam.

Een normaal ontbijt heeft ca. 400 kilocalorieën* en zo min mogelijk mono- en disachariden. De World Health Organisation adviseert per dag in totaal maximaal 25 gram vrije suiker, dit zijn ca. 6 suikerklontjes. Pink Kickstart bevat 1800 kilocalorieën en 48 gram mono- en disachariden**. Dat zijn 12 suikerklontjes. Het recept is bedoeld voor 2 tot 3 personen. Zeker voor 2 personen is het echt veel te veel calorieën en suikerklontjes voor een ontbijt.

Banana Mousse bevat 1.144 kilocalorieën en 64 gram mono- en disachariden**. Dat zijn 16 suikerklontjes. Het recept is bedoeld voor 2  personen. Het zijn te veel calorieën, maar de hoeveelheid suiker rijst helemaal de pan uit. 8 suikerklontjes voor 1 persoon alleen al bij het ontbijt is meer dan de 6 die maximaal per dag wordt geadviseerd.

Rens positioneert zich als iemand die met gezonde voeding bezig is, maar ze weet er weinig van. Ze is een meisje dat graag kookt en nog liever poseert. De recepten zijn niet doorgerekend en het is zowel voor  haar als de leek niet duidelijk wat wel en niet gezond is. Persoonlijk tel ik nooit calorieën, maar uiteindelijk moet je wel rekening houden met je energiebalans als je niet aan wil komen. Een aantal lezers van dit boek denken wellicht dat je van gezonde voeding niet aankomt. Dat is onjuist. Je komt aan als je meer eet dan verbruikt. Dat geldt ook voor onbewerkte voeding.

Boek voor een bijzonder moment als je even iets minder gezond eet

Het is een mooi boek, leuk om op een ‘feestdag’ te gebruiken, maar ik zou dit boek niet adviseren als gezonde voeding gezien de hoeveelheid energie en suikerklontjes in een aantal recepten.

* het maakt niet uit hoe je de energie over de dag verdeeld, maar als je een ontbijt eet met veel calorieën  is het handig om dat te beseffen. Dat kan ook door je logische verstand te gebruiken. Dat hoef je niet exact te berekenen.
** fruit (niet gedroogd) is op zich gezond maar als dat resulteert in veel suikerklontjes is het verstandig dit te matigen, zeker in combinatie met de totale hoeveelheid energie.