Suikervrij drinken: wat is dat?

Ik lees onderstaande post over zogenaamd suikervrij drinken. Dit is precies de reden waarom ik samen met Ralf Hartemink (opleidingsdirecteur van alle food-opleidingen van Wageningen Universiteit en directeur Stichting Food-Info) 22 juni in Wageningen een presentatie gaf met goed onderbouwde informatie over suiker.

Als je in de tussentijd meer wil weten over suiker en zoetstoffen volg dan de Facebookpagina Sweet Control. 

 

 

 

 

Een groot deel van deze alternatieven zijn niet suikervrij en/of ongezond

Water en thee (zonder suiker) zijn prima suggesties. Maar vruchtensap en diksap zijn uiteraard niet suikervrij. Appelsap bevat tot 12 % suiker, dat is meer dan Cola! In diksap zit ook rond de 12-15% suiker. En dat is voor het lichaam exact hetzelfde als suiker uit bieten of suikerriet.

Op een rijtje de suikergehaltes van enkele frisdranken

Drank
Suiker per 100 gram
Cola
10,4
7up, sprite, bitterlemon
10,1
Sinas, cassis
11,0
Tonic
  9,1
Appelsap
11,4
Druivensap
15,7
Sinaasappelsap versgeperst
10,4

Uit deze tabel blijkt dat het adviseren van vruchtensap geen suikervrij advies is. Wat jammer dat iemand die adviezen geeft dat zelf niet even checkt in de NEVO-tabel. Een kleine moeite en een heel groot plezier voor de consument. Overigens is het ook zo dat in het kader van de nieuwe richtlijnen niet voor niets vruchtensap en groentesap worden ontraden.

Bier en wijn adviseren als alternatief om te drinken is best vreemd. En ook dat is niet in lijn met de richtlijnen. En ook zeker niet met je gezondheid. Alcohol heeft aantoonbaar meer schadelijke effecten voor je gezondheid dan suiker. En nee, dit is geen aanbeveling om onbeperkt suiker te gebruiken. Voor de meeste mensen is het een goed advies suiker te beperken. En niet alleen de suiker in frisdrank maar ook in vruchtensap en diksap.

Vanaf augustus zijn er speciaal getrainde gewichtsconsulenten die jou kunnen helpen met het verstandig omgaan met suiker. Uiteraard op basis van wetenschappelijk onderbouwde informatie.