Toont That Sugar Film aan dat suiker gif is?

Vandaag ging de film That Sugar Film in première. Het is een onderhoudende film maar wel duidelijk gericht op effectbejag. Het is ook jammer dat dit soort films nooit die mensen bereikt die er daadwerkelijk iets van zouden kunnen leren. De Australisch acteur David Gameau die zelf al jaren weinig koolhydraten eet wil uitzoeken wat het effect van suiker is op je gezondheid. Hij eet twee maanden dagelijks 40 theelepels (160 gram) suiker en wil daarmee aantonen dat suiker heel ongezond is.

 

 

 

 

 

Damon overdrijft om meer bereik te krijgen

De hoeveelheden suiker die Damon gebruikt zijn niet de hoeveelheden suiker die in Australië dagelijks worden gebruikt. Volwassenen gebruiken ca. 29 theelepels (116 gram). In Nederland is dat ca. 30,5 theelepels (122 gram). Het advies van de World Health Organisation (WHO) is om de vrije suikers te beperken tot 10 energieprocent (en liever 5 energieprocent). Dat is voor een volwassen man ruim 60 gram (10 energieprocent) vrije suikers per dag. En dus liever 30 gram (5 energieprocent). Dat betekent dus dat het goed is als er minder vrije suiker wordt gegeten. Dat geldt niet alleen voor kristalsuiker maar ook voor ‘natuurlijke’ suiker. Vrije suikers zijn alle monosachariden en disachariden die toegevoegd zijn en suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat. Van nature aanwezige suikers in fruit, groente en zuivel vallen hier niet onder.

Damon at gesuikerde ontbijtgranen, vruchtenyoghurt, appelsap en pasta met saus met veel suiker. Een voeding die onvolwaardig is en waarmee je dus zeker niet alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Ook zie je dat hij geen vezels eet, waardoor de voeding weinig verzadiging geeft. Een voorbeeld van een ontbijt dat Damon eet is: vruchtenyoghurt (150 ml), gesuikerde muesli (50 gram) en twee glazen jus d’orange. Dit ontbijt bevat ca. 55 gram koolhydraten, dus ongeveer de hoeveelheid die de WHO als maximum adviseert per dag.

Als je minder eet dan verbruikt van alle kcal val je af

Damon zegt eerst dat hij meer calorieën eet dan gebruikelijk en daarna dat dat niet zo is. Dus over calorieverbruik is geen duidelijke informatie beschikbaar, waardoor conclusies niet onderbouwd kunnen worden maar eerder meningen zijn. Ook de metingen worden niet nauwkeurig getoond. Als je dagelijks 160 gram suiker extra eet (en dat niet compenseert) resulteert dat in 12 dagen in een gewichtstoename van ca.1 kilo en niet 3,2 kilo zoals Damon zegt. Het kan wel zo zijn dat hij doordat hij (veel) meer koolhydraten is gaan eten meer vocht vasthoudt (maar voor gewichtsveranderingen wordt gekeken naar verandering van vetpercentage).

In de film wordt gesuggereerd dat overgewicht ontstaat door het eten van suiker. Dat is onjuist en wordt alleen gezegd door mensen die daar (financieel) belang bij hebben. Overgewicht ontstaat door een disbalans tussen inname en verbruik van calorieën. Dat gaat dus over je hele voedingspatroon, bewegen maar ook aspecten als voldoende slapen en ontspanning.

Als je gewicht toeneemt verslechteren je bloedwaarden

In de film toont Damon als bewijs dat suiker slecht is dat zijn bloedwaarden verslechteren. Maar als je gewicht toeneemt verslechteren je bloedwaarden altijd. Dat komt niet alleen door suiker. Ook krijg je door het gebruiken van suiker geen suikerziekte. Overgewicht (door te veel eten van alles) is echter wel een risicofactor voor welvaartsziektes zoals suikerziekte. Te veel suiker kan wel gaatjes in je tanden veroorzaken.

De zogenaamde experts in de film zijn vooral mensen die er bekend om staan dat ze liever opvallen dan informeren. De effecten van HFCS zijn niet anders dan van suiker. Jammer dat hij dat niet uitzocht.

In de film wordt duidelijk uitgelegd dat vruchtensap en biologische repen dus geen bijzonder soort suiker is  waarvoor andere adviezen gelden. En ook kokosbloesemsuiker, honing en dadels bevatten veel suiker en moet je ook beperken als je minder suiker wil gebruiken. Helaas leren mensen dat in verschillende commerciële suikervrije trainingen van ervaringsdeskundige fout.

Hoe eet jij het beste minder suiker?

Als je minder suiker wil gebruiken richt je dan op de hoofdlijnen. Je kunt dan beter minder/geen frisdrank, vruchtensap, gezoete ontbijtgranen, gezoete zuiveltoetjes (zoals vruchtenyoghurt), gezoete melkdranken (waaronder chocolademelk), snoep, (ontbijt)koek, ‘healthy’ repen, gebak en bbqsauzen gebruiken.

Wil je meer weten over suiker? Volg ons ook op facebook of onze website van Sweet Control Ook kun je ons praktische werkboek kopen.

Heb je nog geen voedingsopleiding, dan ben je welkom op onze eenjarige geaccrediteerde opleiding. Hierin hebben we de training Sweet Control geïntegreerd.  Je krijgt dus gratis de Sweet Control training t.w.v. € 549,-. en dus twee opleidingen in één.