100% suikervrij: hoe we alles als zoete koek slikken

Ik las op verzoek van een aantal professionals het boek 100% suikervrij in 30 dagen van Carola van Bemmelen. Carola is bekend van Sugarchallenge. De eerste zin is ‘het begon als een grap’. Misschien had het daarbij ook beter kunnen blijven. Ik vind het lastig om over dit boek een heldere recensie te schrijven, omdat ik niet goed weet waar ik het beste kan beginnen.

 

 

 

 

 

Het hele voedingspatroon

Het uitgangspunt dat de meeste mensen beter wat minder suiker kunnen gebruiken is uitstekend. Maar het boek is uitsluitend een mening van de schrijfster die geen kennis van zaken heeft. De schrijfster somt alleen hypes op die niet op feiten zijn gebaseerd. Bovendien lijkt ze er van overtuigd te zijn dat gezonde voeding  alleen over suiker zou gaan. Maar gezonde voeding gaat over een gezond voedingspatroon. Het kostte me door de eenzijdige toonzetting moeite om het boek uit te lezen.

Psyche

Deel 1 van het boek start met de rol die suiker vervult in ons leven. Ik ben het met Carola eens dat mensen eten om psychische leegtes te vullen. Ik begrijp echter niet waarom dit alleen voor suiker zou gelden.

Kokosbloesemsuiker is ook suiker

Deel 2 gaat over de suikerzoete maatschappij. In dit deel zet Carola de verschillende soorten suiker op een rijtje. Dit overzicht is niet echt overzichtelijk maar het valt ook niet mee om echt alle suiker en zoetstoffen goed op een rijtje te zetten. Palmsuiker mag je met mate gebruiken. Kokosbloesemsuiker vindt ze zonder dat een beperking wordt genoemd  goed om mee te bakken. Uh, dat is ook ‘gewoon’ suiker maar dan veel duurder. Als je minder suiker wilt eten betekent dat ook dat je geen kokosbloesemsuiker eet.

We worden dikker als we op de langere termijn meer calorieën eten dan verbruiken

Deel 3 gaat over onze gezondheid. Het start met een deel ‘hoe we dikker worden van suiker.’ Dat is onjuist. We worden dikker als we op de langere termijn meer calorieën eten dan verbruiken. Dit geldt voor elke voeding en niet alleen voor suiker. In het stuk over glycemische index en lading ontbreekt een groot deel. Zo wordt er niet uitgelegd dat je naar de samenhang binnen de maaltijd moet kijken en niet naar de losse voedingsmiddelen. Ook wordt niet gemeld dat het bloedglucosegehalte mede bepaald wordt door je bewegingsactiviteit. Er staan 4 pagina’s in met ‘de overige gevaren van te veel suiker in je lichaam‘. Ze legt o.a. uit dat Candida in je bloed kan komen. Dat is heel zeldzaam en dan ben je (bijna) dood. Een allergie voor suiker bestaat niet, wél een intolerantie voor fructose. Suiker zou de kans op polio verhogen.

Ik las ook de adviezen in haar boek 100% suikervrij voor diabetici. Diabetes kan ontstaan door overgewicht. Dat ontstaat niet alleen door het eten van te veel suiker maar alle kcal. Iemand zonder kennis van fysiologie en dus de oorzaken en symptomen niet juist weet te benoemen kan (en wat mij betreft mag) geen voedingsadvies aan diabetici geven. Medicatie wordt voorgeschreven door artsen en niet door zelfbenoemde experts.

Suikerverslaving bestaat niet

Deel 4 gaat over suikerverslaving. Dat mensen het lastig vinden om van suiker af te blijven, betekent nog niet dat het een daadwerkelijke verslaving is.

Carola is voor veel voeding bang

Deel 5 gaat over 100% suikervrij. Hierin worden de macro-nutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) besproken. Het gaat wat ver om dat allemaal in detail te bespreken. Ik ga alleen even in op de aanbevelingen van eiwit. De gezondheidsraad adviseert ‘gewone’ mensen (dus niet topsporters) 0,8 gram eiwit per kilogram gewicht. Voor iemand van 70 kilogram is dat dus ca. 56 gram per dag. Carola adviseert echter 100 gram (!) eiwit per maaltijd. Dat is buitensporig veel, zelfs voor de hulk. In dit hoofdstuk staat ook nog een raar stukje over margarine en halvarine dat dat op plastic zou lijken. Dat betekent niets. Waterstof peroxide en water lijken ook op elkaar. En dat er veel transvet in zou zitten. Dat is al 20 jaar niet meer zo.

Vervolgens wil Carola je leren hoe je het eten van minder suiker aanpakt met een stappenplan. Als ze het concreet maakt, adviseert ze tussen neus en lip door ook nog om liever geen brood en geen melk(producten) te gebruiken. Bijna alles is verboden, logisch dat je dan afvalt. Aan het einde van deel 5 staat dat er niets verboden wordt. Ik herken dat niet, bijna ALLES wordt verboden.

Koek naar school is niet zo slim

In deel 6 worden wat recepten besproken. Er is een onderdeel: snoepen en snaaien. Mmmmmmm lekker zoet: koek met o.a. appels, banaan en kokosbloesemsuiker en chocolade marmercake met o.a. dadels, vijgen en abrikozen. Volgens Carola geschikt om mee te geven naar school. Nou nee, koek naar school is echt een slecht advies, Carola 🙁

Het voorstel wat minder suiker te gebruiken is uitstekend. Als je graag wil leren wat volwaardige voeding is, niet gebaseerd op meningen maar feiten, dan zorgt dit boek dat je helemaal de weg kwijt raakt. Ga voor voedingsadvies liever naar iemand die een voedingsopleiding heeft afgerond.