Vullen of voeden: onnodige bangmakerij!

Elke week verschijnt er wel een voedingsboek dat geschreven is door een bekende Nederlander. En uiteraard wordt dat dan ook tot in het oneindige besproken, want het boek moet verkocht worden. Nooit is er journalist die zich ook afvraagt waarom zo’n bekende Nederlander ineens deskundige zou kunnen zijn in voeding. Voor wat evenwicht lees ik zo’n boek en schrijf een recensie. Dit maal Vullen of Voeden.

Het boek zet je niet aan tot denken

Ik denk dat de intentie van Wilfred en Lili oprecht goed is, maar ze meer verstand hebben van ‘hip zijn’ dan van voeding. Het boek ziet er prachtig uit. In het voorwoord staat dat dit boek zou moeten aanzetten tot nadenken over gezonde voeding, juist doordat deskundigen verschillende en vaak tegenstrijdige adviezen geven. Dit boek zet echter helemaal niet aan tot nadenken. Integendeel! Er wordt gezellig gebabbeld, maar ondertussen worden er allerlei zaken verboden. Niet omdat deze ongezond zijn, wel omdat het hip is allerlei voeding af te keuren.

Als je (jonge) kinderen daadwerkelijk gezond wil leren eten, lees dan liever Eten voor de kleintjes van Stefan Kleintjes. Dat is een praktisch goed onderbouwd boek dat niet de waan van de dag volgt. Bovendien leert hij je hoe het zit met borstvoeding.

Ook een leven zonder broccoli kan gezond zijn

In het boek worden bekende Nederlanders geïnterviewd. Als eerst komt Bridget Maasland aan het woord. Volgens haar zijn pinda’s kankerverwekkend. Geen idee waar ze dat op baseert. Ook al lust ze geen broccoli, toch eet ze dat als puree omdat ze vermoedelijk denkt dat broccoli mega gezond is. Maar voeding waar je op moet kauwen heeft de voorkeur. Als je geen broccoli lust, eet je het toch niet en kies je een groenten die je wel lekker vindt. Ze bakt alleen in kokosvet. Waarom? Dat vertelt ze niet.

Er wordt van alles verboden

Als tip wordt het boek broodbuik aangeraden. Een boek dat uitsluitend is gericht op bangmakerij. Ik heb nooit eerder zo’n waardeloos voedingsboek gelezen.

Uiteraard zijn granen, e-nummers en melk in het algemeen verboden. Melk veroorzaakt geen osteoporose. Ken je theorie! Water dat je filtert is zuurder dan niet-gefilterd water. Je kunt je afvragen of dat dus beter is voor je gezondheid. Maar ja, we praten elkaar graag na in plaats van het uit te zoeken.

Wilfred denkt werkelijk dat er in lolly’s geen koolhydraten zitten. Zijn dochtertje (bijna vijf) denkt al dat ze geen koolhydraten mag, maar dus wel een lolly. Verontrustend dat een kind van vijf op deze manier met voeding bezig is. Dit kweekt een nieuwe generatie met eetproblemen als orthorexia.

Ook fructose komt aan de orde. Dat vormt pas een probleem als je dagelijks meer dan 100 gram eet. We eten gemiddeld echter 50 gram. Als je (veel) meer eet heb je een apart voedingspatroon en ligt het knelpunt echt niet bij fructose maar je hele voedingspatroon.

Uiteraard ben ik geen voorstander van uitbundig snoep eten, maar suiker veroorzaakt geen hyperactiviteit. Als je jezelf voedingscoach noemt zoals Vivian Reijs is het best handig dat je ook weet waar je het over hebt. Of je wel of niet verkouden wordt is echt niet afhankelijk of je wel of niet biologisch eet.

In het boek staat dat Richard de Leth vindt dat zware metalen van levensbelang zijn. Nu ben ik echt niet onder de indruk van de voedingskennis van Richard, maar dit zal hij zeker niet hebben gezegd! Door voedselbereiding gaan niet alleen voedingsstoffen verloren. Bijvoorbeeld lycopeen (in o.a. tomaten) wordt juist beter opgenomen als het wordt verwarmd.

Volgens Rolien Scheepbouwer is superfood bovengemiddeld gezond. Niemand weet dat, maar zij wel. Er wordt niet duidelijk waarop ze haar mening baseert.

Laat kinderen niet zomaar in het wilde weg supplementen slikken.

Ralph Moorman zeg dat een van de grootste angsten van ouders is dat een kind ergens allergisch voor blijkt te zijn. Ik hoop toch echt niet dat mensen zoveel angst is aangepraat dat dit daadwerkelijk zo is. Wat een onzin! Maar goed  in dit boek moet ook nog even de angst voor gluten worden aangewakkerd. Ga zelf niet zomaar allerlei zaken weg laten omdat je je angst aan hebt laten praten. Je geeft je kind dan onnodig minder gevarieerde voeding.

Wildplukken klinkt heel romantisch, maar kan heel gevaarlijk zijn. De meeste mensen zijn echt niet in staat om zelf gezonde en giftige voeding in de natuur te onderscheiden. Als jij daarbij hoort, probeer dit dan zeker niet uit.

Conclusie

Als je gezonder wil eten, gebruik dan je verstand: eet onbewerkt, gevarieerd (meer plantaardig) en niet te veel. En laat je niet bang maken door allerlei hypes. Wil je daarbij toch behoefte aan meer info. Koop dan het boek Eten voor de Kleintjes. En volg mijn blog. Ik leer je zelf nadenken in plaats van napraten.