Ga met Jesse de kroeg in, maar vraag hem geen voedingsadvies!

Deze week las ik het boek Superfood van Jesse van der Velde. Een boek dat onderbouwd maar dat niet is. Ik zal een aantal zinnen uit het boek citeren om een beeld te scheppen hoe mensen voor de gek gehouden. ‘Wat superfoods zo bijzonder maakt is dat ze vergeleken met andere natuurlijke voedingsmiddelen tot wel vijftien keer meer voedingswaarde hebben.’ Ik ben benieuwd of dat ook nog ergens wordt onderbouwd in zijn boek. We eten te weinig groenten volgens de Voedsel Consumptie Peiling (VCP). Volgens Jesse zou de grond zijn uitgeput en moeten we daarom aan de dure superfood.

‘Gezondheid zit ook in de samenstelling van je lichaam, de gezonde reserves die je hebt, waardoor je veel aankunt’. Wat zou deze zin betekenen? We hebben volgens Jesse veel voedingsdeficiënties, maar zijn niet ondervoed. Blijkbaar weet hij de definitie van ondervoeding niet. Niet erg, maar schrijf er dan ook niet over. En wel apart als dat een cruciaal onderdeel van je boek lijkt te zijn. Zonder anamnese weet Jesse dat voedingsdeficiënties opgelost kunnen worden met superfood. Heel apart!

 

Marketingteksten zonder onderbouwing

Er zijn ook superfoods die behalve vitamines ook natuurlijke enzymen bevatten waardoor je lichaam ze veel beter opneemt dan synthetische vitaminen’. Oh ja? Leg eens uit! ‘Hun bijzondere kwaliteiten maken superfoods niet zo goedkoop als het gemaksvoedsel in de supermarkt’. Ik begin steeds nieuwsgieriger te worden naar de kwaliteiten. ‘Een kleine  hoeveelheid superfood kan al een grote impact hebben op je fitheid’. Oh ja, hoe dan en waarom?

Superfood wordt door Jesse ingedeeld in acht groepen:
1. gedroogde bessen/vruchten, zongedroogd en in poedervorm;
2. zaden en granen;
3. cacaoproducten;
4. kokosproducten;
5. bijenproducten;
6. algen en zeegroentes;
7. adaptogenen;
8. eiwitpoeders.

Hoewel Jesse niet de indruk geeft iets over voeding te weten, vindt hij wel dat we allerlei tekorten hebben. En je raadt het al, die tekorten kun je wegwerken door superfood te eten. Hij merkt daarbij nog op dat foliumzuur een b-vitamine is die in water oplosbaar is. Uh, elke b-vitamine is in water oplosbaar. Als je nog geen tekorten hebt, worden die door de adviezen van Jesse versterkt door de absurde hoeveelheden water die je zou moeten drinken. Je spoelt op deze manier de voedingsstoffen weg. Dat je darmen cruciaal zijn voor een goede immuniteit is voor mij glashelder. Maar dat superfood daarbij een rol speelt, daar heb ik nog nooit van gehoord. Geen idee hoe hij dat ziet.

Ook zonder superfood kun je gezond eten

Veel mensen aarzelen bij toepassen van superfoods’. Dat is meer dan terecht. Van de meeste superfoods is niet duidelijk wat ze toevoegen aan je gezondheid en ze zijn wel duurder dan ‘gewone’ voeding. Zolang onvoldoende duidelijk is wat de toegevoegde waarde is, is mijn advies: ‘eet onbewerkt, gevarieerd en niet te veel.’ En als je nu denkt ‘ik lees toch overal dat het heel gezond is’. Kijk dan eens goed, want die info lees je alleen op commerciële pagina’s en blogs die deze info overnemen. Er is helaas weinig onafhankelijke info over superfood beschikbaar. Jesse schrijft dat superfoods gezondheidwinst oplevert, maar dat is niet gebaseerd op feiten. Meningen van iemand die zelf superfood verkoopt zijn niet objectief als ze niet door feiten worden onderbouwd..

De teksten onder de bronnen geven niet de inhoud van de bronnen weer

In volgende blogposten zal ik in gaan op de claims van de verschillende superfoods die Jesse bespreekt. In zijn boek staan wetenschappelijke bronnen. Maar de teksten die hij onder deze bronnen schrijft geven niet de inhoud van deze bronnen weer maar zijn mening.