Thee smaakt anders dan je denkt!

Een aantal maanden geleden liep ik bijna toevallig een winkel van Simon Levelt in. Het was vies weer en ik zocht koffie en had geen zin om verder te lopen. Ik was aangenaam verrast door de enthousiaste ontvangst van de medewerker. Dat kom je niet vaak tegen dat iemand in een winkel met zoveel passie over zijn product praat. Simon Levelt verkoop biologische koffie en thee en producten die daarmee samenhangen. Ik kocht koffie en sprak af een keer terug te komen om er een blogpost over te schrijven. Eerlijk gezegd leek me deze bijles ook gewoon echt leuk!

De ideale temperatuur van thee ligt ongeveer tussen de 70 en 80 graden Celsius.

Deze week kwam het er eindelijk van. De werknemer mocht het onderwerp kiezen. Hij koos het onderwerp thee en dan in eerste instantie toegespitst op de temperatuur van thee. Want is er bijna niemand die weet dat je thee niet te warm moet zetten om de smaak te behouden. Dit geldt voor elke thee, met uitzondering van de gearomatiseerde thee (thee met een smaakje). Maar die laat ik even buiten beschouwing.

De ideale temperatuur van thee ligt ongeveer tussen de 70 en 80 graden Celsius. En ja echt een paar graden verschil maakt echt uit voor de smaak. Je kookt water en oefent dan even om de juiste temperatuur te bereiken door zo’n 20% lauw water en 80% gekookt water bij elkaar te voegen.

Of je laat het gekookte water afkoelen, maar dat duurt drie/vier minuten en is dus niet erg handig als je maar één kopje wil zetten. Je meet dat dan met een (thee)thermometer. Als je je er van bewust bent dat je met behulp van de temperatuur de smaak beïnvloedt dan smaakt je thee veel beter. Ook zwarte thee hoeft dan niet meer bitter te smaken. Het is leuk om zelf eens uit te proberen hoe de temperatuur de smaak beïnvloedt. Persoonlijk vond ik een thermometer wel erg ’thee-nerderig’, maar zo’n ding blijkt niet zo duur te zijn, dus dan wel een leuk idee!

De hoeveelheid thee

Naast temperatuur is de hoeveelheid thee die je gebruikt van belang. De meeste mensen hebben de neiging te veel thee te gebruiken. Dat is echter niet nodig. Normaal kun je de thee ongeveer 2,5 minuut laten trekken. Als je meer thee gebruikt is deze tijd korter. Als je de thee een tweede keer gebruikt voor een kopje laat je thee ongeveer 5 minuten trekken. Oh en echte thee is losse thee want die is vers en heeft hierdoor meer smaak. Dat is goedkoper en je hebt veel meer keus. Alleen bij Simon Levelt heb je al de keuze uit ca 180 soorten. Dat is bijna te veel, maar gelukkig kun je geholpen worden met het kiezen als je dat prettig vindt.

Ik proefde uiteraard de zorgvuldig gemaakte thee. Eerlijk gezegd echt wel veel lekkerder dan de zakjes thee die ik normaal in een pot gooi. Dit ritueel ga ik thuis uitproberen. Ik heb een theethermometer gekocht en wat losse groene thee. Ik volgde het advies dat ik kreeg en kocht Pi Lo Chun groen dat als beste uit een smaaktest kwam van Radar en Snow Bude Lu Xue Ya.

Ik ga de komende tijd nog verder oefenen met mijn theeritueel. Dat  past wel bij mindful stukje leven in mijn verder zeer hectische leven. Ik ben niet de enige die enthousiast is over deze winkel. Nee, toen ik in de winkel aan het proeven was liep een tevreden klant weg met de opmerking ‘bedankt voor je enthousiasme!‘ Leuk ga er vooral eens langs als je meer over lekkere thee (of koffie) wilt weten. Als je door mijn blog geprikkeld bent, meldt dat dan ook even. Dat zou ik waarderen.

PS

De werknemer wilde eigenlijk niet dat ik het over de prijs van de theethermometer zou hebben, maar voordat ik de prijs wist zou ik gedacht hebben dat zoiets heel duur is. Dat zou mij weerhouden om  met het theeritueel aan de slag te gaan. Dat is toch zonde als je daardoor een lekkerder kopje thee misloopt.