Is het verstandig om je alleen te focussen op toegevoegd suiker?

Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen in het kader van hun gezondheid bezig met het vermijden van toegevoegde suiker. Maar maak je daardoor ook betere keuzes? Voor de meeste mensen is het verstandig minder suiker en zoet te eten. Maar mensen vinden dat lastig omdat we houden van de zoete smaken. Daardoor worden allerlei alternatieven bedacht waardoor mensen niet minder zoet binnen krijgen en zelfs regelmatig (veel) meer suiker.

Een appel is gezonder dan een koekje

Hoe zou het zijn als je op de eerste plaats weer eens zelf logisch na gaat denken in plaats van allerlei regels te volgen die voor je gezondheid niet beter zijn? Ik weet niet wie dit blog leest en toch ben ik ervan overtuigd dat iedereen die dit leest weet dat je beter een appel dan een koekje kunt eten.

 

Toegevoegd suiker is geen speciaal soort

Zo op het eerste oog lijkt het logisch om actief aan de slag te gaan met toegevoegde suiker. En weet je, eigenlijk dacht ik dat een paar jaar geleden ook. Maar nu ik zie hoe dat in de praktijk uitpakt besef ik dat veel mensen zo weinig nog gewend zijn om gebruik te maken van hun gezonde verstand dat ze ongezonder gaan eten in plaats van beter. Mensen gaan driftig op zoek naar elk korreltje suiker in hun voeding. Je gaat etiketten lezen. Dat is op zich een goede ontwikkeling als je begrijpt wat op het etiket staat. Weet jij dat niet zo goed? Dan kun je dat hier lezen.

In de maand van eten zonder toegevoegd suiker van Kassa zie je dat mensen zich ijverig storten op het beperken of vermijden van toegevoegde suiker maar de rode draad kwijt zijn. Iemand vindt suiker in Ketchup (2,5 gram per portie) heel schadelijk voor zijn gezondheid, maar wil wel graag dat glas sap (21 gram suiker per glas) drinken onder het mom dat dat wel gezond is. Omdat mensen geen gram toegevoegd suiker willen gebruiken vervangen ze volkoren brood waarin een paar korreltjes suiker worden gebruikt om het extra te laten rijzen door wit spelt brood (met weinig voedingsstoffen en vezels). Ze doen veel moeite en dat resulteert dan in een minder gezonde keuze. Ook denken mensen dat chips goed zijn want daar zit geen suiker in. Maar uiteindelijk gaat het om je hele voedingspatroon en is chips eten geen verstandige keuze, ook niet als die chips geen suiker bevat.

Je ziet steeds dat mensen graag een houvast hebben door middel van spelregels, maar het is dan wel cruciaal dat de spelregels ook helpen om je doel te bereiken. En helaas is dit zelden het geval.

Ook producten zonder etiket kunnen veel suiker bevatten

Waar mensen zich echter in vergissen is dat producten zonder etiket ook veel suiker kunnen bevatten. Denk aan recepten met grote hoeveelheden bananen, dadels en ander gedroogd fruit. In dat soort ‘suikervrije’ recepten wordt vaak ook kokosbloesemsuiker, ahornsiroop of agavestroop toegevoegd. Voor je lijf is die suiker niet anders dan kristalsuiker. Wat het probleem wel is dat mensen denken dat die recepten gezond zijn en ze dit dus onbeperkt kunnen eten. Het gevolg is dan dat je meer suiker binnen krijgt dan voordat je op suiker lette. Overigens gaat het ook hier weer om de hoeveelheid. Er is niets mis met een banaan of dadel, maar wel met heel veel bananen of dadels op een dag.

Een paar praktische tips

  • Als je gezond wil eten en/of af wil ¬†vallen: kijk naar je hele voedingspatroon en niet alleen naar suiker;
  • Richt je op hoofdlijnen: beperk snoep, koek, gesuikerde ontbijtgranen (de meeste, ook Granola, vruchtensap (ook zelf geperst), frisdrank, muesli repen en andere ‘gezonde’ repen, gezoete melk/yoghurt en chocolademelk;
  • Besef dat voor je lijf suiker suiker is maar je uiteraard beter een appel kiest dan een koekje;
  • Dat betekent niet dat je geen fruit zou moeten eten: 2 tot 3 stuks fruit passen in een gezond voedingspatroon.
  • GEBRUIK JE GEZONDE VERSTAND