Alles wat ik geloofde over suiker blijkt niet waar te zijn!

Gisteren was ik samen met Ralf Hartemink uitgenodigd bij het kenniscaf√© van de bibliotheek in Haarlem om alle vragen te beantwoorden die er leven over suiker. En dat zijn er veel. Wij beantwoorden ze graag. De mooiste reactie was van iemand uit de zaal die zei: ‘ik kwam hier voor een bevestiging van alles dat ik al wist, maar nu blijkt alles anders te zijn’.

Dat geeft wel aan hoe verward mensen zijn. En dat is wel logisch als zelfs een Diabetesfonds maar iets zegt om aandacht te genereren. Ze suggereren dat suikerziekte wordt veroorzaakt door het eten van suiker. Dat wetenschappers in dienst van zo’n fonds hier geen stokje voor steken is onbegrijpelijk.  Het fonds heeft een tijdelijke verslavingskliniek geopend in Amsterdam. Wat een verspilling van geld dat beter aan onderzoek kan worden besteed. Toen ik hen vroeg of ze niet bekend zijn met de wetenschappelijke definitie van een verslaving reageerden ze dat door suiker het beloningscentrum in je hersenen wordt geactiveerd. Dat gebeurt ook als je naar leuke muziek luistert bijvoorbeeld. Dat is geen verslaving maar genot. De boodschap van het Diabetesfonds is erg demotiverend maar gelukkig niet juist. Je kunt er volgens het fonds eigenlijk zelf weinig aan doen want het is een verslaving. Gelukkig is het echter geen verslaving. Het is lastig om je gedrag te veranderen, maar lukt je (eventueel met hulp) binnen een paar weken. Wij noemen het daarom ook ‘Sweet Control werkboek, in 6 weken grip op suiker en zoete smaken’.

Dat een zogenaamd serieus fonds samenwerkt met Manuel Vanderbos geeft aan dat het om aandacht gaat in plaats van juiste voorlichting Manuel is een presentator die als experiment 1 kilo suiker per dag at en daarmee wilde aantonen dat suiker ongezond is. Niemand eet echter 1 kilo suiker per dag. Ook als je 1 kilo vet of 1 kilo eiwit eet per dag zul je je niet gezonder gaan voelen. Minder suiker eten is een prima plan maar de cijfers uit de Voedsel Consumptie Peiling zijn daarvoor duidelijk genoeg. Het is niet nodig om daarvoor een dwaas experiment uit te voeren dat je gezondheid schaadt.

En zo ontstaat steeds meer verwarring over:

  • Zijn natuurlijke suikers minder schadelijk dan kristalsuiker? 
  • Gaat het om toegevoegd suiker of om ALLE suiker?
  • Is suiker verborgen door fabrikanten? 
  • Word je dik en ziek door het eten van suiker? 
  • Is suiker verslavend ?

Wil jij antwoorden op deze vragen? Of andere vragen stellen over suiker? Dat kan. Donderdag 17 november geef ik weer een presentatie met Ralf Hartemink bij de bibliotheek in Eindhoven.

En ben jij prof die mensen graag wil helpen met verstandig omgaan met suiker, kijk dan even hier.