Hoe staat suiker op het etiket?

Suiker, het wordt de consument steeds moeilijke gemaakt door ‘suikermeisjes’ die geen flauw idee hebben waar ze het over hebben en mensen daardoor in verwarring brengen. Ze schrijven ‘Het kan dus echt mensen, gezond en suikervrij eten’ bij een plaatje waarop je op de eieren na alleen maar koolhydraten ziet die afgebroken worden in glucose en door je lichaam als suiker worden opgenomen.

 

 

 

 

 

Ja dat geldt ook voor dadels! Iemand die mee doet aan suikervrije weken vraagt of hij dan ook dadels en vijgen beter kan laten liggen. Het ‘suikermeisje’ antwoordt dat dat niet nodig is. Werkelijk, verse dadels bevatten ruim 30 gram suikers (mono- en disachariden) per 100 gram, voor vijgen is dit net iets minder dan 20 gram per 100 gram. Dat is dus zeker niet suikervrij. Sterker nog frisdrank bevat per 100 ml ca. 10 gram mono- en disachariden. Deze zelfde meisjes maken zich uiterst bezorgd over de hoeveelheid suikers die in tomatenketchup zit, maar daar gebruik je minder van. Als je zegt ergens expert in te zijn, is het wel handig dat wat je meldt ook checkt.

Terug naar het etiket. Dit weekend werd veelvuldig deze post gedeeld waarin in gezegd wordt dat in Amerika op het etiket voortaan het vermelden van de hoeveelheid toegevoegde suikers verplicht zijn. Deze post is gebaseerd op deze oorspronkelijke post Een paar maanden geleden toen ik minder van suiker wist dacht ik ook nog dat het zinvol was om de toegevoegde suiker op het etiket te zetten. Nu weet ik beter. In Nederland (Europa) zie je de suikers terug op het etiket bij ingrediënten en bij voedingswaarde.

Ingrediënten

Ingrediënten zijn grondstoffen (en dus welke suiker) waarmee het levensmiddel is gemaakt. Het meest gebruikte ingrediënt staat vooraan, het minst gebruikte achteraan.Als er suiker vooraan staat, is er dus veel suiker toegevoegd.

Voedingswaardedeclaratie

Daarnaast staat op een product de voedingswaardedeclaratie.Dit geeft aan hoeveel energie en voedingsstoffen in het product zitten. Voor suiker kijk je bij koolhydraten, waarvan suikers. Het getal dat vermeld staat bij ‘waarvan suikers’ zijn alle mono- en disachariden in het product. In de volksmond worden dit de ‘snelle’ suikers genoemd. Dit zijn de mono- en disachariden die van nature in het product zitten en die zijn toegevoegd. Het heeft geen zin hier onderscheid in te maken omdat voor je lichaam suiker suiker is. Kokosbloesemsuiker, graanstropen of honing bevatten verwaarloosbare hoeveelheden vitamines en mineralen en zijn anders dan vaak gesuggereerd wordt niet gezonder dan kristalsuiker. HFCS (fructoseglucosestroop) heeft hetzelfde effect als kristalsuiker. ‘Natuurlijk’ klinkt in je hoofd misschien beter, maar fysiologisch is dat niet zo. Ook ‘natuurlijk’ vruchtensap bevat veel mono- en disachariden en wordt daarom afgeraden. Kies voor fruit in plaats van sap, omdat vloeibare calorieën minder verzadigen.

Fruit is gezonder dan een koekje

Als suiker suiker is kun je dan net zo goed in plaats van fruit een koekje eten? Nee natuurlijk niet! Maar toch kun je ook niet onbeperkt zoet eten en dat geldt ook voor fruit waaronder dadels en vijgen. En al die vervangende suiker zoals kokosbloesemsuiker, honing, agavesiroop zijn geen gezondere vervanging. Als iets onwaarschijnlijk lijkt, is het meestal ook onwaarschijnlijk. Dus helaas ook die moet je zoveel mogelijk beperken (en negeer dus de adviezen van ‘suikermeisjes’ die niet de kennis hebben om het kloppende verhaal te vertellen). En uiteraard kun je beter minder/geen frisdrank, vruchtensap, gezoete ontbijtgranen, gezoete zuiveltoetjes (zoals vruchtenyoghurt), gezoete melkdranken (waaronder chocolademelk), snoep, (ontbijt)koek, ‘healthy’ repen, gebak en sauzen gebruiken.