‘Suikervrije’ recepten bevatten verborgen (natuurlijke) suiker

Ik zie allerlei zogenaamd suikervrije receptenboeken langskomen boordevol suiker. Logisch want pepernoten, gevulde speculaas, zelfgemaakte chocoladeletters en kerststol zijn echt niet lekker zonder suiker in een of andere vorm. Maar noem het dan NIET SUIKERVRIJ.

Over suiker wordt door ‘suikermeisjes’ geschreven:

  • kristalsuiker is iets anders dan natuurlijke suiker
  • het is door de fabrikant verborgen
  • je wordt er ziek en dik van
  • het is verslavend

 

 

Suiker is suiker voor je lichaam

Voor je lichaam maakt het niet uit of je suiker eet uit kristalsuiker, kokosbloesemsuiker, palmsuiker, agavesiroop, oerzoet, honing, dadels of gedroogd fruit. Dat kleine beetje vitamines, mineralen en vezels maakt het niet ineens zo gezond dat je er meer van kunt eten.

Verborgen suiker

Als we het dan toch over verborgen suikers hebben zijn dat de alternatieven voor kristalsuiker die eigenlijk gewoon suiker zijn maar worden gepresenteerd als zogenaamd gezonder, zoals kokosbloesemsuiker, palmsuiker, agavesiroop, oerzoet, honing, dadels of gedroogd fruit. Zelf maken is leuker als je daarvan houdt, maar dan moet je wel beter zelf nadenken wat je binnenkrijgt. Op een product uit de fabriek zie je dat immers gewoon op het etiket staan. Bij ingrediënten. Soms zijn die namen wel lastig, maar dan kijk je even bij voedingswaarde onder het kopje ‘waarvan suikers’. Niets verborgens aan dus.

Het gaat om alle kcal, niet alleen die van suiker

Je wordt dik als je over een lange periode meer eet dan verbruikt. Dat geldt niet alleen voor suiker maar ook voor vet, eiwit en alcohol. Zogenaamd suikervrije recepten bevatten vaak meer calorieën dan de oorspronkelijke recepten. Omdat dit soort recepten ook nog worden gepromoot als gezond is de kans groot dat mensen er ook nog eens meer van eten. De kans op overgewicht neemt hierdoor toe. Door overgewicht stijgt de kans op het ontstaan van andere ziektes.

Omdat de alternatieven gezond LIJKEN denken mensen dat ze er gerust nog wat meer van kunnen eten. Dat zou je een verslaving kunnen noemen. Maar dat is het niet. Dit laat wel duidelijk zien hoe een ongezonde gewoonte er best eenvoudig insluipt.

Gebruik je verstand

Voor de meeste mensen is het handig wat minder suiker te eten en dat geldt dus ook voor de alternatieven van suiker. Tip: gebruik gewoon weer je gezonde verstand.

Wil jij liever de feiten weten over suiker? Wij zijn praktische voedingswetenschappers die het erg belangrijk vinden dat onze adviezen goed zijn onderbouwd. Wil jij graag verstandiger met suiker om gaan en daarbij een aanpak kiezen die verder gaat dan onze persoonlijke mening? Volg ons op de Facebook pagina Sweet Control of koop ons werkboek.