Wat is powerfood? Voeding met extra kcal en extra suiker?

Topsporters verbruiken veel energie. Afhankelijk van de sport is ook handig dat deze energie snel beschikbaar is voor je lichaam. Dit geldt echter niet voor een ‘niet-topsporter’. In Nederland heeft ca. 55% van de volwassenen overgewicht en dus geen extra energie nodig. Ook de consumptie van suiker, in welke vorm dan ook, kan beter dalen. Hoewel ik persoonlijk niet vaak bezig ben met kcal tellen zijn ze uiteindelijk wel van belang om overgewicht te voorkomen. Je krijgt overgewicht als je over een lange periode meer energie eet dan verbruikt. Dat geldt voor elke voeding en dus ook voor natuurlijke (onbewerkte) voeding.

 

 

 

 

Ruim drie tot vijf suikerklontjes

Ellen Hoog, voormalig topsporter (hockey) heeft een aantal sportrepen ontwikkeld met redelijk tot veel energie en veel suiker voor een tussendoortje voor een gemiddelde consument. Wat opvalt is de hoeveelheid dadels die zijn gebruikt in elke variant. De hoeveelheid suiker per reep varieert van ruim drie tot vijf suikerklontjes.

Overzicht verschillende repen van 35 gram
Soort
Energie
(kcal)
Suikers*
(gram)
Dadels %
Abrikoos/Cashew
137
13,4
34,3
Cacao/Kokos
164
12,4
35,4
Rode
biet/Spinazie**
107
21,9
71,3
*   mono-/disachariden
** rode biet slechts 5,1%, spinazie slechts 5,6%

Een consument is geen topsporter

Voor een topsporter kan dit een geschikte reep. Voor een gewone consument is het echter duur snoep. Neem liever een stuk fruit en/of wat ongezouten noten.