Ik gun mijn volgers liever vrijheid in plaats van angst

Recent was ik in het theater bij de voorstelling ‘van angst naar vrijheid’ van Damiaan Denys. Hij is psychiater en filosoof, een boeiende combinatie.

Angst is verbeelding en niet de werkelijkheid

Angst is overal en bepaalt meer dan ooit ons leven. Ja dat zie je ook in de communicatie over voeding. Hoe banger je mensen maakt, hoe meer volgers je hebt. Angst is entertainment en verkoopt. Dat is toch best vreemd?

Damiaan schrijft: ‘Bij elk angstwekkend bericht reageren we geschokt en verontwaardigd. Controles worden aangescherpt, experts geraadpleegd, commissies ingesteld en extra fondsen vrijgemaakt. Maar komen die regels ons wel ten goede? Ruilen we onze kostbare vrijheid niet in voor de lege illusie van controle? Bewerkstelligen we door onze omgang met angst en ons verlangen naar beheersbaarheid niet juist datgene waarvoor we bang zijn?

Zou het niet meer vrijheid geven als we niet meer voor alles bang zijn?

Vooraf wist ik niet dat de voorstelling ook over voeding zou gaan. Dat was een leuke verrassing! Zeker omdat ik me dagelijks verbaas hoeveel mensen elkaar graag bang maken over voeding zonder dat daar een directe reden voor is. We zijn bang voor bijna alles: voor o.a. koolhydraten, suiker, gluten, melk, bestrijdingsmiddelen, e-nummers en kleurstoffen. Feiten lijken hierbij geen rol meer te spelen. Angst is verbeelding en niet de werkelijkheid. Door de angst te cultiveren horen we bij een groep en dat willen we graag in een tijd waar angst overheerst. We helpen elkaar door angst in plaats van liefde. Zou het niet meer vrijheid geven als we niet meer voor alles bang zijn?

Angst kan plaats maken voor vrijheid en liefde

Je kunt weer van vrijheid genieten door gewoon weer je eigen gezonde verstand te gaan gebruiken dat je echt hebt! Door weer op jezelf te vertrouwen ben je minder afhankelijk van anderen. Dan kan angst plaats maken voor vrijheid en liefde. Door angst te koesteren maken we minder ruimte voor ons verlangen. Hoe jammer is dat?

Wil jij minder bang zijn voor voeding? Dat kan! Ik analyseer graag goed onderbouwd de voedingsontwikkelingen voor je en leg ze uit zonder je bang te maken. Dan kun je zelf in plaatst van je ‘voedingskennis’ bij elkaar te googelen weer je tijd gebruiken voor dingen waar jij warm voor loopt.