Is The Green Happiness wel guilty pleasure?

Twee maanden geleden had ik nog nooit gehoord van The Green Happiness. Dat is best opmerkelijk omdat ze echt veel volgers hebben. Ik kreeg een bericht van een volger van mij over een tussendoortje van 432 kilocalorieën, die me vroeg of dit wel een gezond tussendoortje is. De post is verwijderd maar ik heb een PDF-versie van de post.

 

 

 

 

 

 

Een tussendoortje van 432 kcal is niet gezond

Voor een tussendoortje is dit echt veel te veel energie. Een goede keuze bevat relevante voedingsstoffen, maar ook niet te veel energie. Een vuistregel qua energie voor een tussendoortje is 75 kilocalorieën. Dit tussendoortje bevat niet alleen bijna zes keer zoveel energie maar ook veel verzadigd vet. De reacties op Facebook zijn verontrustend. Er is een groep volgers die denken dat je niet aankomt als het maar ‘gezonde’ calorieën zijn. Dat is onzin die op Facebook niet werd weerlegd door de dames die diëtist zijn. Sterker nog, ze schrijven ‘Een guilty pleasure maar dan zonder de guilt!‘ Er wordt niet uitgelegd dat je aankomt als je meer eet dan verbruikt. Dat geldt ook voor voeding met zinvolle voedingsstoffen.

Diezelfde week ontving ik ineens meer vragen over de adviezen van hen. Iemand schreef me ‘ik vind The Green Happiness heel inspirerend, maar ik vraag me inmiddels wel af of voedingsadvies volwaardig is.‘ Ondertussen vroeg iemand anders die me volgt op Facebook aan mij wat ik vind van hun boeken. Die boeken liggen helaas niet bij de bibliotheek. Een kennis kon me echter wel het eerste boek van The Green Happiness lenen, zodat ik het kon lezen. Van het tweede boek ontving ik een paar foto’s vooral van de pagina’s over suiker.En voordat mensen die veganistisch eten denken dat ik vind dat je dan niet volwaardig kunt eten. Ja wel hoor: er zijn diëtisten die de les veganistische voeding niet hebben overgeslagen en dat resulteerde in dit uitstekende boek.

Als diëtist ben je als het goed is in staat door te rekenen of je adviezen volwaardig zijn. Maar als je dat kunt, moet je dat ook wel doen. En ook is het raadzaam af en toe eens te checken in een NEVO-tabel of wat je zegt over voedingswaarde eigenlijk wel klopt. De weekrecepten met suggesties voor een planning in het boek zijn heel handig, maar ze bieden geen volwaardig voedingspatroon.

Energie

De dagmenu’s van The Green Happiness bevatten ongeveer 1.300 kilocalorieën. Een gemiddelde vrouw zal daardoor niet alleen afvallen maar ook tekorten opbouwen. Om alle voedingsstoffen binnen te krijgen heb je dagelijks zo’n 1.500/1.600 kilocalorieën nodig. Zo lang jij onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt zal je lichaam echter altijd een signaal blijven uitsturen van ‘honger’! De doelgroep van hun boeken zijn jonge vrouwen. De aanbeveling voor inactieve vrouwen van 19 tot 30 jaar is gemiddeld 2.020 kilocalorieën per dag. Dus 1.500/1.600 kilocalorieën lijkt in combinatie zeker met wat bewegen realistisch om af te kunnen vallen. Je valt af als je op de langere termijn minder eet dan verbruikt. Afvallen doe je het beste geleidelijk door je voedingspatroon duurzaam aan te passen. Het advies hierbij is om dagelijks ca. 500 kilocalorieën minder te eten. Dan val je ca. een halve kilo per week af en is de kans groter dat je het volhoudt en er dus ook geen tekorten ontstaan.In het eerste boek staat ‘Woog jij in het begin 70 kilo en had jouw lichaam misschien 1.500 kilocalorieën  nodig om alleen nog maar de basale functies te onderhouden, nu je 3 kg bent afgevallen heeft je lichaam minder per dag nodig. Dat kan zo 200 kcal per dag zijn. Dat lijkt misschien niet heel veel, maar op de lange termijn scheelt dat een hoop als je hier geen rekening mee houdt!’ Die berekening klopt niet. Als je de formule gebruikt van Harris en Benedict scheelt dat bij 3 kilo minder: ongeveer 3 x 9,5 kcal = 28,5 kcal en dus geen 200 kcal.

Aanbevelingen energiepercentage voor macronutriënten

(Gezondheidsraad (GR) en The Green Happiness (TGH))
Voedingsstof
Normaal gewicht GR
Overgewicht
GR
TGH
Koolhydraten
40-70%
40-70%
79-80%
Vetten
20-40%
20-35%
10%
Eiwitten
10-25%
10-25%
9-10%


Eiwitten heb je nodig voor groei en herstel. De aanbeveling voor eiwitten is minimaal 10 energieprocent. Dat is echter onvoldoende bij een veganistische voeding. Dan is de eiwitaanbeveling verhoogd met 30 % omdat Dat heeft te maken met de aminozuren in eiwitten en de verteerbaarheid. Een minimale aanbeveling van eiwitten is zo’n 0,8 gram per kilogram gewicht. Dus bij 55 kilogram is dat zo’n 44 gram. Bij een veganistisch voedingspatroon is dat dus 1,3 x 44 = 57 gram. Dat betekent bij de voorgestelde calorie-inname van The Green Happiness 57 x 4/ 1.300 = 18 energie% in plaats van 10 energie%. Bij een calorie-inname van 1.600 kilocalorieën is  dat 57 x 4 /1.600 = 14 energie%. Als je af wil vallen is het sowieso raadzaam relatief wat meer eiwitten te gebruiken. Ze schrijven: ‘Plantaardige melk van o.a. amandel, spelt, haver, quinoa, rijst of kokos zijn goede alternatieven voor koemelk.’ Deze alternatieven bevatten echter geen/minder eiwit dat toch al te weinig wordt gebruikt in hun voeding.

Vet

Vet gebruik je o.a. voor de vertering, verzadiging en het opnemen van de in vet oplosbare vitamines (A, D, E en K). De aanbeveling voor vet is minimaal 20 energieprocent.  Volgens The Green Happiness mag je bij 2.000 kilocalorieën 1 eetlepel olie OF 1 handje noten OF 1⁄2 avocado per dag eten. Bij 1.300 kilocalorieën zou dat dus nog veel minder zijn. In hun adviezen ontbreekt een structureel advies met betrekking tot omega 3 dat je nodig hebt voor een normale ontwikkeling van je hersenen.

Koolhydraten

Koolhydraten leveren je energie. Bij The Green Happiness bestaat voeding dus grotendeels uit koolhydraten. Een smoothie als start lijkt me niet zo’n handig voorstel van hen. Zeker niet als je maar zo weinig mag eten, aangezien een smoothie slecht verzadigt. Ze adviseren zelf geen vlees of vis. Wat echt heel apart is, is het advies dat als je koolhydraten wil vervangen dat kan door vlees. Het is gebruikelijk dat vervangingsadviezen ongeveer dezelfde voedingswaarden hebben. Dat betekent dat je koolhydraten niet vervangt door eiwit. Dan is of het oorspronkelijke advies of het vervangende advies geen volwaardige voeding.

Aanbevelingen micronutriënten

Op het eerste oog ontbreekt in ieder geval vitamine B2, B12 en D. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten. Je zult je zeker niet energiek voelen als je een tekort krijgt aan B12. Veganisten krijgen dit binnen via een supplement. Vitamine D zit vooral in vis, is toegevoegd aan halvarine en margarine en bouw je op als je onbedekt in de zon komt. Ook bevat de voeding te weinig calcium. Zonder melk(producten), melkvervangers en/of supplementen is het erg lastig om voldoende calcium binnen te krijgen. Als je door een gebrek aan calcium botontkalking ontwikkelt voel je dat pas als het veel te laat is. Verder bevat de voeding te weinig jodium, zink en ijzer.

Fruit

De dames vinden dat je onbeperkt fruit kunt eten. Dat is al niet erg waarschijnlijk. Maar wat belangrijker is dat als je veel fruit eet je te weinig van de andere voedingstoffen binnen krijgt en dat zie je dan ook in hun advies. Ze schrijven dat mensen met diabetes ook veel fruit kunnen eten. In de voedingsrichtlijnen van het diabetesfonds wordt echter uitgegaan van gemiddeld twee stuks fruit per dag. Afhankelijk van andere factoren kan dat per persoon iets verschillen. Het is echter niet zo dat mensen met diabetes onbeperkt fruit kunnen eten.

Suiker

Verder adviseren ze toegevoegde suiker (ook glucosestroop, maïsstroop) en kunstmatige zoetstoffen te vermijden. Ze suggereren daarmee dat toegevoegde suiker iets anders dan suiker dat er van nature in zit.  Dit is echter niet juist. Ook hebben ze het over suikervrije appelmoes. Dat bestaat echter niet. Appels bevatten per 100 gram 11,2 gram suiker. Voor je lijf is suiker suiker! En kokosbloesemsuiker dat ze adviseren is dus ook ‘gewoon’ suiker. Dat hele kleine beetje vitamines en mineralen weegt niet op tegen het suiker. Uiteraard kun je wel beter een appel dan een koekje eten.

Himalayazout

Ze adviseren zonder uitleg kleur-, geur- en smaakstoffen (E-nummers) te vermijden. Keukenzout zou je moeten vervangen door roze Himalaya zout. Ook in dat zout zit natrium en dat kun je dus beter beperken.