100% suikervrij drinken hoe doe je dat?

Kinderen van 1 tot 3 jaar moeten (inclusief zuivel) ongeveer 1 liter drinken per dag. Voor kinderen van 4 tot 13 jaar is dat dagelijks zo’n 1,5 liter. Voor volwassen is dit dagelijks 1,5-2 liter. Door het boek van de schrijver Batmanghelidj over water denken sommige consumenten dat we ca.3,5 liter water per dag nodig zouden hebben. Dat is echter onnodig.

Kies bij voorkeur water en thee zonder suiker

Water en thee zonder suiker zijn de standaard! Kraanwater in Nederland is uitstekend en er is geen reden om dit te filteren. Door water te filteren verwijder je mineralen uit het water. Zoete drankjes met suiker bevatten (veel) calorieën. Ze veroorzaken overgewicht en tasten het glazuur van je tanden aan.

Frisdrank/vruchtensap/Zuiveldrankjes

Frisdrank/sap
Suiker per 200 ml
In suikerklontjes
Cola
20,8
5
7up, sprite, bitterlemon
20,2
5
Sinas, cassis
22,0
5,5
Tonic
18,2
4,5
Appelsap
22,8
5,5
Druivensap
31,4
6
Sinaasappelsap versgeperst
20,8
5

Energiedranken zijn frisdranken met veel calorieën door de aanwezige suikers. Je krijgt er niet meer energie door, maar ze hebben wel een oppeppend effect, door onder andere de cafeïne die erin zit. Energiedranken zijn geen gezonde keus.

Probeer kinderen niet te laten wennen aan al die zoete dranken. Als ze hier toch al aan gewend zijn bouw het dan langzaam af. Ik zie op internet adviezen langskomen van zelfgemaakte frisdrank met fruit en kokosbloesmsuiker/palmsuker Een schijfje vormt niet direct een probleem maar flinke hoeveelheden zijn natuurlijk ook flinke hoeveelheden suiker en zuur voor je tanden.  Die zelf gemaakte recepten lijken wellicht gezonder maar vergis je niet. Dat zijn ze namelijk niet. Vaak bevatten deze recepten zelfs meer suiker dan de frisdrank in de supermarkt. Je kunt aan je water wel kruiden als munt, lavendel en gember toevoegen

Uiteraard is het niet zo dat je alleen overgewicht krijgt door frisdrank en ander gezoete drank. Overgewicht krijg je door je een onbalans in je hele voedingspatroon. Wel is het zo dat we van zoete dranken eenvoudig teveel gebruiken en daardoor eerder te veel energie binnen krijgen.

Light frisdrank bevat minder/geen calorieën. Ook deze dranken zijn zuur en kunnen dus je glazuur aantasten. Als tussenoplossing zou je ze kunnen gebruiken als je de stap van gewone frisdrank naar water te groot vindt. Maar op de langere termijn kun je ook deze beter beperken/vermijden.

Melk

Melk bevat vitamine B2, B12 en calcium. Kinderen van 4-8 jaar hebben dagelijks 300 ml melk(producten nodig. Vanaf 9 jaar is dat globaal 450 ml per dag. Als je dat niet gebruikt kun je ook melkvervangers gebruiken waaraan calcium is toegevoegd. Dit zijn vaak wel meer bewerkte producten ze bevatten (met uitzondering van soja) geen eiwit. Kies voor de pure melk(producten) zonder toegevoegde smaak. Ook als je veel fruit toevoegt krijg je veel suiker binnen. Wen daar dus niet aan. Wat los fruit heeft in het kader van verzadiging immers de voorkeur.

Koffie/thee

In de nieuwe richtlijnen is het advies dagelijks minimaal drie koppen zwarte of groente thee (zonder suiker) te drinken. Of kruidenthee hetzelfde effect heeft is niet onderzocht. Als je kruidenthee drink varieer dan wel volop omdat de kruiden een effect kunnen hebben op processen in je lijf. Zo verhoogt te veel zoethout (in je thee) je bloeddruk. Als natuurgeneeskundige heb ik in de praktijk gezien dat het effect van koffie erg varieert per persoon. De ene persoon kan er beter tegen dan de ander. Als je je vaak opgejaagd voelt probeer dan eens of het verminderen van koffie dit opgejaagde gevoel kan verminderen. Soms werkt dat.

Sole

De meeste mensen krijgen te veel natrium binnen. Soms lees je dat sole (water met toegevoegd Keltisch zeezout) goed is. Dat is niet zo. Ook Keltisch zout bevat natrium dat de meeste mensen echt al te veel gebruiken.

Smoothies

Smoothies kun je beter vermijden. De hele groente en het fruit verzadigen beter.

Alcohol

Gebruik liever geen alcohol en als je het gebruikt maximaal  één consumptie.

Alles nog eens nalezen? Deze pagina van het Voedingscentrum geeft een helder overzicht. 

Ook al weet je goed wat je het beste kunt kiezen dan nog kan het moeilijk zijn om dit ook toe te passen. Dat weten wij als praktische voedingswetenschappers die adviezen graag onderbouwen. Daarom hebben we voor jou een praktisch werkboek gemaakt waarin je leert hoe je dat doetWil jij graag verstandiger met suiker om gaan en daarbij een aanpak kiezen die verder gaat dan onze persoonlijke mening? Volg ons op de Facebook pagina Sweet Control.