Wat eet je peuter?

Eerder schreef ik over de voedingsadviezen voor baby’s. Vandaag gaat het om de voeding van peuters. Het is belangrijk dat deze volwaardig is en je dus niet zomaar voedingsgroepen weg laat, want hiermee leg je een goede basis voor een gezonde toekomst. En nee helaas kun je dat niet omdraaien. Ook met een gezonde voeding en leefstijl kun je ziek worden maar je verlaagt het risico daarop wel als je gezonde keuzes maakt. Peuters zijn net echte mensen 😉 . Dus ook voor peuters zijn er net als voor volwassenen aanbevelingen.

 

 

 

 

 

Aanbeveling energie

Leeftijd
Jongens
kcal/dag)
Meisjes
(kcal/dag)
1-3 jaar
945
860
4-8 jaar
1480
1320
9-13 jaar
2150
1960
14-18 jaar
2760
2140

 

De energie uit je voeding komt uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Als je van een groep minder eet, eet je dus automatisch van de andere groep meer. Volwaardige voeding bestaat uit voeding uit alle drie de groepen. Laat ook niet zomaar voedingsgroepen weg. Als je niet weet wat je doet mist je peuter noodzakelijke voedingsstoffen.

Koolhydraten

Mensen worden tegenwoordig nog al eens onnodig bang gemaakt voor koolhydraten. Die geven je energie en horen er gewoon bij. Wat wel wordt afgeraden is bewerkte koolhydraten. Dus liever geen frisdrank, vruchtensap, diksap, gesuikerde ontbijtgranen, koek en snoep. Kies dus voor pure onbewerkte producten. Groente, fruit, peulvruchten, volkoren producten (brood, pasta, zilvervliesrijst) en aardappels. Die bevatten ook vezels. Vezels zorgen er voor dat je voeding geleidelijker wordt opgenomen en geven je een voller gevoel. Dit geldt overigens ook voor vet en eiwitten.

Aanbeveling voor vezels

Leeftijd
Vezels
Gram/dag
1-3 jaar
15
4-8 jaar
25
9-13 jaar
30

Eiwit

Voor een evenwichtig voedingspatroon en ook uit het oogpunt van duurzaamheid eet een kind ca.1 gram per kilogram lichaamsgewicht. Een jongen van 14 jaar weegt gemiddeld 55 kilo en de aanbeveling voor eiwit is dus ongeveer 55 gram. Jongere kinderen wegen (veel) minder en daarvoor zijn de aanbevelingen dus (veel) minder. Eiwitten zitten in vlees, vis, zuivel, eieren, noten, soja, combinatie volkorengraan en peulvruchten.

Vet

Ook voor vetten geldt het advies om te variëren. Vervang verzadigde vetten dor onverzadigde vetten. Gebruik liever olie dan roomboter en kokosvet. Veel mensen halen de aanbevelingen van vis niet. Deze is om één keer per week vette vis te eten: dit zijn o.a. haring, zalm, sardientjes en makreel.