Hoe wen je je baby aan vast voedsel?

Mijn vorige post ging over wat volwaardige voeding voor kinderen nu concreet is. Dat is dus een voedingspatroon waarin je niet zomaar allerlei voeding weg laat omdat sommige mensen je daar zomaar bang voor maken. Maar hoe maak je als ouder nu concreet de stap naar vast voedsel?

Laat je baby zelf leren kiezen

Een baby die borstvoeding krijgt kan zelf aangeven wat hij/zij drinkt. En luistert zo naar zijn/haar eigen honger- en verzadigingsgevoel en leert hierop te vertrouwen. Dit proces van zich zelf voeden stopt niet bij zes maanden. Juist met bijvoeding kun je een baby zelf leren kiezen hoeveel vast voeding hij/zij wil eten. Dit verschilt per kind, zowel het tijdstip van starten als de hoeveelheid vaste voeding. Zet je kind ongepureerd vast voedsel voor, zodat hij/zij het eten pakt, gaat sabbelen en knagen. Zo kan een baby smaak en structuur leren kennen. Aanvankelijk gaat het nog niet om de hoeveelheid vaste voeding die het kind eet, maar meer om het wennen aan vaste voeding.

Vast voedsel leren eten is een ontwikkeling

Niet elk kind is gelijk maar rond een half jaar is het immuunsysteem voldoende rijp, het verteringssysteem redelijk op orde en de motoriek voldoende ontwikkeld om met vaste voeding te starten. Volgens Stefan Kleintjes (kinderdiëtist)  is het onverstandig in het algemeen eerder met bijvoeding te starten.

Vaste voeding leren eten is een ontwikkeling die net als leren lopen en praten in stapjes verloopt. Laat kinderen wennen aan verschillende smaken door ze deze aan te bieden, maar dwing ze niet om iets op te eten. Je vindt immers zelf ook niet alles lekker. Varieer met verschillende smaken, kleuren, geuren en texturen. Wat hij/zij lekker eet zal hij/zij proeven en wat niet lekker lijkt niet. Bied je kind ‘gezonde’ voeding aan.

Laat kleine kinderen niet alleen met hun eten

Baby’s tot een jaar hebben een sterke kokhalsreflex. Laat je kind daarom nooit alleen met voeding om stikken te voorkomen. Geef baby’s nog geen kleine voeding zoals een maïskorrel of erwten. Laat je kind zelf bepalen of hij/zij voeding door wil slikken.

Kinderen doen jou na. Dus als je zelf niet zo gezond at, is dit meteen een mooi moment om ook eens naar je eigen voeding te kijken.

Als ouder bied je de juiste voeding aan

Je kind heeft de leiding en kan zelf goed kiezen wat hij/zij wel of niet wil eten. Als ouder ben je in de eerste jaren verantwoordelijk dat je de juiste voeding aanbiedt. De juiste voeding is zo oorspronkelijk mogelijk en dus geen ‘knutselvoeding’: startend met groenten, fruit en later ook vis, volkoren granen, roomboter etc.

Een voedselintroductieschema vind je hier.

Kinderen van 1 tot 3 jaar moeten (inclusief zuivel) ongeveer 1 liter drinken per dag. Voor kinderen van 4 tot 13 jaar is dat dagelijks zo’n 1,5 liter.