Het suiker boek

Eerder schreef ik al een blog over That Sugar Film, maar er bleek ook een boek over te zijn. Dat wilde ik natuurlijk ook hebben gelezen om niets te missen. Het boek is minstens zo sensationeel als de film. Een zin als ‘deze bloedtest en mijn plots vette lever betekenden dat we een verhaal hadden‘ laat zien dat ze zoeken naar een spectaculair resultaat. De hoofdlijnen van de film (en dit boek) kun je lezen in het blog over de film. Ik zal er nog wat aspecten uithalen die verder opvallen en je helpen je visie (nog) beter te ontwikkelen.

Tijdens het experiment eet Damon niet gezond

Damon, de schrijver beschrijft duidelijk op welke wijze hij zijn voeding aanpast gedurende het experiment. Hij gaat niet alleen suiker eten maar ook veel vetten uit zijn dieet halen. Hij eet vetarm en erg weinig vezels. Suiker in combinatie met o.a. vet en vezels zorgt er voor dat je bloedglucose minder stijgt en dus minder daalt. Als je vetarm eet en dus vet weg haalt zegt dat dus niet alleen iets over suiker maar over het hele voedingspatroon. Een gezond voedingspatroon bevat ook uit vet.

Wat is goede informatie

Goed is dat Damon schrijft dat voeding met agavesiroop gezond lijkt maar dat het voor je lichaam ‘gewoon’ suiker is. Soms denken mensen dat biologische suiker wel gezond en je daar niet van aan komt. Dat is echter niet zo.

Ook mooi is de quote ‘een glas fruitsap is niet het equivalent van vier appels, maar het equivalent van de suiker van vier appels. Eet het hele fruit en drink zo min mogelijk sap. Beperk ook gedroogd fruit’. De aanbeveling is maximaal 20 gram per dag vanwege het hoge suikergehalte.

Moutain Dew dat je in de film ziet heeft in Nederland een andere samenstelling. De reden dat de tanden daardoor worden aangetast is niet alleen suiker maar ook het zuur. Voor je tanden zijn vruchtensap en frisdrank light daarom ook geen geschikte keuze.

Wat is onjuiste informatie

Ik schreef al eerder dat suiker niet verslavend is. Het is wel een gewenning en daarom kost het moeite om grip te krijgen op je suikergebruik.  Damon schrijft ook over het boek zout, vet en suiker. Ik schreef er eerder ook al een blog over.

Overgewicht krijg je echt van elke calorie die je niet verbruikt en nee dus echt niet alleen van suiker. Elke calorie is qua energiewaarde hetzelfde maar niet qua voedingswaarden. Varieer zoveel mogelijk net verschillende onbewerkte voeding met voedingswaarde. Dus: kies voor fruit in plaats van een koekje.

Damon stelt bij suikerdrang voor een lepel koksvet te eten. Dat is een dwaas plan. Dat bevat energie en verzadigd vet en ook daar kom je dus van aan (als je meer dan verbruikt). Af en toe kokosvet gebruiken bij het bereiden van je maaltijd past prima in een gezond voedingspatroon. Losse lepels kokosvet echter niet.