Het kleidieet van fotomodel Rens is dat een gezond advies?

Gisteren kreeg ik ineens vanuit allerlei hoeken berichtjes dat Rens Kroes adviseert om klei te eten. Professor Venema vond dat een belachelijk advies.

Natuurgeneeskundigen zien soms goede resultaten met reiniging

Vanuit natuurgeneeskundige standpunt wordt er deels op een andere manier naar ziektes gekeken. Ziektes ontstaan doordat er te veel vervuilingen, zowel fysiek als mentaal, in je lichaam zijn opgeslagen. Regulier wordt deze visie niet serieus genomen. Er wordt altijd gezegd dat o.a. je lever en nieren prima in staat zijn afvalstoffen op te ruimen. Waarom mensen dat zo enorm stellig beweren, begrijp ik nooit zo goed. Ik zeg niet dat het anders is, maar ik kan me voorstellen dat ons lichaam zoveel meer wordt geconfronteerd met afvalstoffen (door o.a. te veel ‘rare’ voeding, stress en een verontreinigd milieu) dan vroeger dat het lichaam daar wel moeite mee kan hebben. En dat reiniging mogelijk een positief effect kan hebben. Maar dan wel onder begeleiding van een deskundige en niet door het volgen van een marketeer die persoonlijke aandacht belangrijker vindt dan de gezondheid van haar volgers.

Gebruik geen klei uit de tuin

Bijna geen enkele soort klei is geschikt om in te nemen. Klei uit je tuin is nooit geschikt voor menselijke consumptie. Als je de geschikte soort gebruikt, gebruik het dan altijd minimaal een uur vóór het eten of twee uur na het eten en bij medicatie bij voorkeur niet nemen. Klei bevat geen enzymen en hopelijk niet veel fosfor. Het bindt mineralen en is dus niet bedoeld om lang te gebruiken. En het is dus af te raden omdat zomaar te gaan gebruiken.

En nee ik adviseer dus niet om klei te gebruiken. Daar weet ik te weinig van. Ik adviseer wel om je gezonde verstand te blijven gebruiken en niet klakkeloos achter marketeers aan te hobbelen, want dat kan je gezondheid wel degelijk schaden.

Gezonder eten is altijd een goed idee

Veel mensen kunnen nog veel gezondheidswinst realiseren door meer groente, fruit en volkoren producten te eten. En koekjes en snacks te verminderen.