Voeding is belangrijker dan bewegen als je af wil vallen

Er wordt veel gemeenschapsgeld besteed aan het voorkomen en/of beperken van overgewicht. Helaas  een misschien ook wel begrijpelijk weten veel mensen bij dit soort projecten eigenlijk niet goed hoe afvallen werkt. Daarom een paar eenvoudige korte tips.

Een van de grootste gezondheidsproblemen in Nederland is overgewicht. In 2010 had volgens de WHO in Nederland 53,7% van de volwassenen overgewicht en was 18% obees. In 2014 had 55,9% overgewicht en was 19,8% obees. Overgewicht kan welvaartsziekten veroorzaken. Het is dus van groot belang dat gezondheidsadviezen gericht zijn op het beperken en voorkomen van overgewicht.

Je gewicht wordt voor 80% bepaald door je voeding

Dat doe je niet door te bewegen. Bewegen is uiteraard (heel) gezond voor je vitaliteit, maar heeft minder invloed op je gewicht als dat wordt gedacht. Je gewicht wordt voor 80% bepaald door je voeding. Dat is eigenlijk ook wel logisch, omdat je gemiddeld zo’n 25 uur moet wandelen om 1 kilogram kwijt te raken. Dus ga om gewicht te verliezen liever minder en beter eten. En beweeg voor je vitaliteit.

Omdat je niet in eens alles tegelijk kunt veranderen nog slechts 1 tip. Vervang je frisdrank, vruchtensapjes, alcohol, Wicky’s, Fristies etc. door water en of thee (zonder suiker). En ja, je leest het goed: vruchtensap is geen gezond alternatief.

Een glas (200 ml) Tonic bevat 68 kcal, 200 ml grapefruitsap 76 kcal. Een glas water of thee (zonder suiker) 0 kcal. Wen daarom water of thee (zonder suiker) aan. Ouders willen dat soms niet, omdat ze dat zielig vinden voor hun kind. Onzin, jonge kinderen die niets anders gewend zijn vinden dat prima. Sowieso vind ik dat geen steekhoudend argument. Kinderen willen als avondmaal liever taart dan groente. Dat geef je ze toch ook niet?