Is kennis van scheikunde nodig om gezond te zijn?

Voor de meeste mensen helpen een paar realistische basisstappen al om gezondheidswinst te realiseren. Eet onbewerkt, gevarieerd en niet te veel. In producten: kies voor de volkoren variant en voor meer groente en fruit. Die bevatten gezonde voedingsstoffen en verzadigen. En gebruik minder frisdrank, sapjes (ja ook die!), snoep, koek en snacks.

Je hoeft geen details te kennen om je gedrag te veranderen

Dus je hoeft je helemaal niet weten wat fytinezuur is, hoe e-nummers werken, een definitie van spelt te kennen of al die bangmakerij te volgen. Nee dat hoeft niet als je gezond wil eten. Dat maakt het alleen maar moeilijk om een concrete stap te maken. Gedragsverandering gaat om veranderen en niet om eindeloos aarzelen.

Voeding gaat steeds meer om details in plaats van hoofdlijnen. Maar maken we daardoor ook meer gezonde keuzes? Welnee! Hoe meer details we weten hoe meer we gaan twijfelen. En vergeten ons eigen verstand te gebruiken. Het enige detail dat nu misschien wel handig is om te weten is dat stevia in voeding niet beter is dan aspartaam. Het is niet een onderdeel van het plantje maar steviolglycosiden (E960).

Trappen tegen de industrie is super leuk. Maar levert je dat ook daadwerkelijk gezondheidswinst op? Welnee!

Al die uren die je aan die chille bloggers besteedt dat is toch wel nuttig? Nou nee, want die bloggers geven zelden informatie, maar liever een extreme niet onderbouwde mening. Die denken zelf trouwens wel dat ze met gezondheid bezig zijn terwijl dat niet zo is. Zullen we weer gewoon om gaan met voeding?

Wil je de allerbeste gewichtsconsulent worden, kijk dan hier.