Wat is erythritol (E968), ook los verkrijgbaar als Sukrin?

Ik krijg om een of andere onduidelijke reden steeds vaker de vraag of erythritol gezond is. Er wordt ook gedacht dat het natuurlijk is. Maar is dat wel zo? Ik heb daarom de feiten voor je op een rijtje gezet. Er zijn heel veel zoetstoffen en het worden er steeds meer. Ja dat is gewoon commercie, want klanten willen zoet eten en bij voorkeur een product waarvan ze de illusie hebben dat het gezond is. Voor de meeste consumenten is het beste advies om zoet en zoetstoffen te beperken. Voor zoetstoffen geldt dat de zoetbehoefte blijft en de verzadiging dus minder is. Er is geen enkele reden waarom dit niet ook voor erythritol zou gelden.

Extensieve en intensieve zoetstoffen

Er bestaan extensieve en intensieve zoetstoffen. Extensieve zoetstoffen worden ook wel polyolen genoemd. Ze hebben een lage glycemische index. Dit betekent dat het geen of weinig invloed heeft op je bloedglucosegehalte (in tegenstelling tot suiker). Extentieve zoetstoffen veroorzaken geen tandbederf. Als suikervervanger om af te vallen heeft het gebruik van deze producten weinig zin. Voor gewichtsverlies werkt dat alleen als je verder het zelfde blijft eten en drinken en frisdrank met suiker vervangt door frisdrank met zoetstoffen. Maar ooit leerde ik met mijn voedingslessen dat mensen die frisdrank met zoetstof drinken ook juist de grootste gebruikers zijn van gewone frisdrank. Het knelpunt is toch dat met zoetstoffen je zoetbehoefte niet verdwijnt.

Bijwerkingen extensieve zoetstoffen

Een veel voorkomende bijwerking van de meeste polyolen is dat ze in grotere hoeveelheden maag- en of darmklachten, darmkrampen, winderigheid en diarree veroorzaken. Bij de vertering van polyolen komen veel gassen vrij (koolzuur-, waterstof- en methaangas). In verband met deze mogelijke klachten staat er op de verpakking meestal een maximum vermeld. Bij de voedingsdeclaratie staan polyolen onder koolhydraten zodat diabeten hun benodigde insuline kunnen berekenen. Voor erythritol geldt dat deze vergeleken met andere ‘-olen’ minder snel laxerend zijn, omdat ze worden geabsorbeerd en ze verlaten het lichaam onveranderd via de urine.

Erythritol/Sukrin

Erythritol (los bekend onder de merknaam Sukrin) is een extensieve zoetstof. De stof komt van nature voor in fruitsoorten als peren, meloen en druiven. Maar ook in champignons en gefermenteerde producten als wijn, sojasaus en kaas. Het is ongeveer 60 tot 80 % zoeter dan suiker. De smaakt lijkt op suiker. Maar wat we kopen als zoetmiddel wordt gemaakt uit (tarwe/maïs) zetmeel door enzymatische hydrolyse en fermentatie. De stof is toegelaten als zoetstof, draagstof, verdikkingsmiddel of stabilisator (additief). Het mag worden toegevoegd in alle producten waarin ook andere polyolen zijn toegestaan.

Samengevat

erythritol dat we kopen is niet
– natuurlijk en heeft een e-nummer
– het verzadigt minder dan suiker, waardoor de kans bestaat dat je meer gebruikt

PS

Ik heb niet ineens iets tegen e-nummers, wel tegen misbruik van het begrip ‘natuurlijk’