Wees geen vegangelist maar een vrolijke veganist!

Wat een fijn optimistisch boek de Vegarevolutie van Lisa Steltenpool. Lisa is een 22-jarige idealist die veganisme op een prettige manier promoot.

Maar ze is niet alleen een idealist maar als diëtist ook een inhoudsdeskundige. Ik ken Lisa niet persoonlijk, maar haar naam kende ik wel van haar Vegachallenge waarin ze mensen uitdaagt om een maand veganistisch te eten. Ik heb dat zelf niet gedaan, maar zag het regelmatig via sociale media langs komen. 1 oktober 2014 start de volgende challenge. Wie weet is het iets voor jou om hier aan mee te doen.

 

 

 

Volwaardige adviezen

Zelf ben ik als professional niet een voorstander van een bepaald voedingspatroon. Wel vind ik het belangrijk hoe mensen passend bij hun keuzes volwaardig kunnen eten. En juist mensen die uit idealisme voor een bepaald voedingspatroon kiezen, vergeten wel eens dat volwaardige voeding voor je gezondheid wel belangrijk is.

Ik schreef eerder dat ik daarom de Planteneter van Boele Ytsma zou afraden. Dat is een boek dat over idealisme gaat. Uiteraard is er niets mis met idealisme, maar wel met de voedingsadviezen in dat bewuste boek. Koop het boek als je Boele een plezier wil doen. Maar als je jezelf en je gezondheid een plezier wil doen kies je vanzelfsprekend het goed onderbouwde prettig leesbare boek van Lisa.

Er bestaat niet één juist voedingsadvies. Er zijn vele wegen die naar Rome kunnen leiden. Als je kiest voor plantaardige voeding kies je een richting. Ik ben het niet altijd volledig met de keuzes eens die bij de gekozen richting passen. Maar dat doet er niet echt toe, omdat hetgeen Lisa adviseert een goede manier is om volwaardig te eten.

Handige lijstjes met vitamines en mineralen

Handig zijn de lijstjes met vitamines en mineralen waarin duidelijk staat in welke voeding je deze voedingsstoffen als veganist kunt vinden. Het stuk dat Lisa schrijft over eiwitten is helder en volledig. Ze legt duidelijk uit hoe je als veganist voldoende eiwitten binnen kunt krijgen, waarbij je rekening houdt met de biologische waarde. Dit betekent ook dat je als veganist 30% meer eiwit binnen moet krijgen (in vergelijking met mensen die niet veganistisch eten). Maar dat is geen enkel probleem. Ook over omega 3 schrijft ze genuanceerd dat de omzetting van omega 3 naar EPA en DHA beperkt is. Ze adviseert EPA en DHA uit zeewier te halen. Ik vraag me wel af of daarin de verhouding EPA en DHA juist is. Dit is werkelijk een vraag van me en niet bedoeld als opmerking dat dit niet zo is. Ik ben benieuwd of iemand daar onafhankelijke onderbouwde informatie over heeft. Ze adviseert voor B12 een supplement. Ook legt ze duidelijk uit dat de B12 in zeewier en sojaproducten niet omgezet wordt in de actieve vorm. Ook gaat ze in op vitamine D (geldt overigens ook voor niet-veganisten), zink, ijzer, calcium, selenium en jodium (geldt ook voor niet-veganisten). Het klinkt wellicht wat ingewikkeld maar dat is het niet. Ze heeft er gewoon goed over na gedacht.

Welke plantaardige alternatieven zijn er

Ook fijn is het hoofdstuk waarin ze uitlegt hoe je dierlijke producten kunt vervangen door plantaardige alternatieven. Vlees kun je vervangen door peulvruchten, tofu, seitan, tempé, veggieburgers en vleesimmitaties. Vis door algen en zeewier. Leuk, ik wil ook graag leren hoe je lekkere eenvoudige recepten met zeewier kunt maken. Ook zuivel en eieren zijn op veel manieren te vervangen, maar daar moet je zelf het boek maar voor gaan lezen.

In het boek staat veel meer achtergrondinformatie en het sluit af met lekkere plantaardige recepten. Ik heb me beperkt tot het voedingsdeel, aangezien dat past bij mijn blog. Ik wil nog wel het boek Vegan Freak noemen dat wellicht boeiend is als je wil weten hoe je als veganist kunt leven in een niet-veganistische wereld.

Ik promoot zelf niet actief een veganistisch voedingspatroon

Op Facebook zijn mensen boos dat ik een veganistische voeding adviseer. Ik adviseer dat niet actief. Wel ben ik ervan overtuigd als je je daar daadwerkelijk in wil verdiepen volwaardig plantaardig kunt eten. Maar ook dat je daar wel wat tijd in moet steken om dat te leren. Lisa biedt je daarvoor op een gezonde manier alle handvaten.

En voor diegene die blij zijn met dit eerste boek: Lisa is bezig met een tweede boek. Dat is inmiddels (2016) verschenen, maar heb ik zelf niet gelezen.