Trust me, het gaat werkelijk niet om mij!

De laatste weken heb ik regelmatig met uiterste verbazing naar mijn scherm gekeken. Er zijn mensen die graag helden volgen. Aanvankelijk begreep ik dat werkelijk niet. Ik vind het zelf zo logisch om een advies aan een deskundige te vragen. Als ik een been breek ga ik niet naar mijn aardige buurman, maar zoek ik de beste chirurg. Maar niet iedereen kiest zo.

Een professional belooft niets

Op de eerste plaats klinkt het geweldig als iemand roept dat hij/zij alleen maar geweldige resultaten heeft. Wie zou dat niet willen geloven? Dat wil jij ook. Maar als je even je verstand gebruikt weet je dat  een opgeleid therapeut dit soort beloftes nooit zou doen. Je weet dus dan dat je met een marketeer te maken hebt. Geweldig als je wil leren iets te promoten, misschien minder geweldig als het om zoiets belangrijks gaat als je gezondheid. Je zou denken dat feiten dan veel belangrijker zijn. Daarom schrijf ik gratis mijn blog. Ik leer je om zelf na te denken en keuzes te maken die het beste zijn voor jouw gezondheid.

Voel je schuldig als je zieke mensen ten onrechte beschuldigt

Ik ben er voor mijn klanten. En soms moet ik mijn tranen bedwingen door mailtjes die ik ontvang. Mensen die enorm verdrietig worden door zogenaamde verkoopinformatie van marketeers. Iemand die schrijft dat het in 75% van de gevallen van kanker ligt aan voeding en leefstijl. En dat je dus kanker grotendeels kunt voorkomen door geen vlees te eten. Vreselijk die mensen die kanker hebben voelen zich hierdoor schuldig. Niet de mensen die ziek zijn zouden zich schuldig moeten voelen, maar diegene niet gehinderd door kennis van correlatie en causale verbanden die dit in zijn hoofd haalt te communiceren. Want dit is niet waar.

Kokosolie eten voorkomt geen borstkanker

Of iemand die schrijft dat het boek het kokosoliewonder van Bruce Fin een aanrader is. Hier staat op de voorkant heel groot dat het helpt bij het voorkomen van diabetes, kanker en hart en vaatziekten. Iemand met borstkanker benaderde me dat ze zich door het lezen van dit boek extreem schuldig voelde en dat zij niet de enige was. Wat erg! Het is zeker niet zo dat als ze kokosolie had gegeten ze geen borstkanker zou hebben gekregen. Er is geen causale relatie tussen kokos en borstkanker, maar zelfs als dat zo zijn is er geen enkele reden om je schuldig te voelen. Want als je alles vooraf weet doe je precies wat zou moeten, maar zo werkt het leven toch niet? Dat krijg je ervan als marketeers boeken schrijven.

Iemand vroeg me laatst of ik bekend was. Ik heb geen idee, maar eigenlijk vind ik dat ook niet relevant. Ik hoop dat de mensen die onderbouwde informatie over voeding zoeken mij weten te vinden. En dat mensen die daar geen behoefte aan hebben, ook zich zelf niet vervelen met mijn blog. Voor marketeers is mijn blog heel lastig en die adviseer ik met klem het gewoon te negeren. Dat is beter voor je gezondheid :-).