Is artrose een voedselallergie?

Een paar maanden geleden las ik een aantal malen dat artrose een voedselallergie zou zijn. Mensen lazen dat hier. Ik betwijfelde dat. Vorige week kreeg ik er een vraag over en heb ik het uit gezocht.

De bron van de informatie

De oorspronkelijke bron was het blad Medisch Dossier (april 2014). Het is een artikel van Lynn McTaggart*, die zich ondermeer hierop baseert. In deze link staat niet om welk onderzoek het gaat. Wel kun je lezen dat het om onderzoek bij dieren gaat en verder onderzoek nodig is. De conclusies in Medisch Dossier lijken dan ook te stellig, gezien hetgeen is onderzocht.

 

 

 

Artrose is een overbelasting van de gewrichten. Daarom is afvallen in ieder geval een goed advies. Daarnaast is gezond volwaardig eten voor iedereen ook altijd een goede basis voor een goede
gezondheid. Dat doe je niet door zomaar allerlei voedingsmiddelen uit je voeding weg te laten. Dat kan onnodige tekorten veroorzaken. Geraffineerde suiker, andere zoetstoffen, wit meel en fabrieksmatig transvet kun je (ook als je geen artrose hebt) uiteraard met een gerust hart weg laten.

De relatie artrose en voeding lijkt onwaarschijnlijk

Je kunt dat nooit uitsluiten, maar op basis van het wetenschappelijk onderzoek dat nu beschikbaar is lijkt onwaarschijnlijk dat artrose ontstaat door bepaalde voeding. Voor andere reumatische aandoeningen geldt dit overigens wel.
 
* De artikelen die zij schrijft zijn vaak slecht/onvoldoende onderbouwd.