Noem het superfood en dan zijn granen ineens weer gezond!

Eerder schreef ik al een post over het boek superfoods van Jesse van der Velde. Vervolgens schreef ik een post of de voedingswaarden van bessen en vruchten inderdaad zo super zijn. In deze post ga ik in op de overige superfoods die beschreven staan in zijn boek superfoods. Ik ga in op zaden, granen, cacao, kokos, algen, zeegroentes, adaptogenen en eiwitpoeders.

Zaden

Chiazaad
Volgens Jesse behoren Chiazaden tot de absolute toppers onder de superfoods. Toevallig zocht ik dat eerder al uit en bleek er in voedingswaarden niet zo veel verschil te zijn tussen chiazaad en lijnzaad.  Voor lijnzaad betaal je echter wel minder dan de helft. Voor Jesse is een belangrijk verkoopargument dat het glutenvrij is. Maar dat is Cola ook en geen reden om het te kopen, toch?

 

Hennepzaden
Ook hennepzaad lijkt op lijnzaad, maar is wel weer een stuk duurder. Het bevat de helft minder omega 3 en eenzesde van de hoeveelheid vezels van lijnzaad. Lijnzaad is dus de betere keuze. Er zit wel veel ijzer en magnesium in. Maar er zijn meer mensen met een ijzeroverschot dan een ijzertekort. Of dat ijzer heel relevant is, is dus maar de vraag.

Granen en pseudogranen

Paars maïsextract
Geen idee waarom je dat zou willen gebruiken. Veel van onze voeding is op maïs gebaseerd. Het lijkt me dan ook in het kader van variatie niet handig om ook nog eens extra maïspoeder toe te voegen.

Quinoa
Noem graan superfood en dan mag je het gelukkig weer eten. Overigens is quinoa geen graan, maar wordt het wel als zodanig in de keuken gebruikt. De voedingswaarden van quinoa kun je opzoeken in de NEVO-tabel.  Het zou eiwitrijk zijn. In 100 gram gekookte quinoa zit 4,4 gram eiwit. In dit eiwit zijn wel alle essentiële aminozuren aanwezig, in een goede verhouding. Blijft nog wel steeds zo dat het heel weinig eiwit is. 4,4 gram eiwit in 100 gram quinoa. We hebben dagelijks minimaal 0,8 gram per kg gewicht nodig. Bij 60 kg is dat dus 48 gram. In een ei zit bijvoorbeeld 6,2 gram eiwit.

Ook zou quinoa veel vezels bevatten: 2,8 gram in 100 gram gekookte quinoa. Dat is niet bijster veel als je weet dat je dagelijks 30/ 40 gram vezels moet eten. Jesse schrijft dat je door verzadiging afvalt. Dit klopt niet. Quinoa is een prima keuze, maar er zijn ook veel alternatieven die ook uitstekende zijn. Quinoa is op dit moment door de te grote vraag beperkt leverbaar en daardoor flink duur. Kies daarom als je niet onnodig geld wilt geven gerust voor een alternatief.

Overig

Cacao
Jesse verwijst naar een aantal onderzoeken. Ik kan ze niet allemaal vinden. Volgens Jesse bestrijdt magnesium stress. Uh wat dat betekent? Stress bestrijd je door stress zelf (actief) te verminderen of er mee leren om gaan. Te veel stress kan wellicht een magnesiumtekort veroorzaken en dan zou extra magnesium zinvol kunnen zijn.  Maar uiteraard niet als enige stap. Onderzoek laat redelijk consistent zien dat chocolade kan helpen om hart- en vaatziekten te voorkomen. Oh dat is fijn! Ook zou je van chocolade blij worden: ik wel als ik er al aan denk! Een blokje chocolade per dag is wellicht best een goed idee. En nee helaas geldt niet hoe meer, hoe beter’.

Kokos
Ook de gezondheidseffecten zocht ik al eerder een keer uit. Er is niets mis met kokos maar het is ook niet zo bijzonder zoals mensen graag geloven.

Bijenpollen
Volgens Jesse zijn bijenpollen zinvol om het spijsverteringsstelsel en de hormoonspiegel te reguleren. De onderzoeken waar hij naar verwijst zijn niet te vinden op Pubmed. Wel vind ik een aantal onderzoeken waarin beschreven wordt dat pollen een anafylactische shock kunnen veroorzaken. Misschien dus maar niet zomaar zonder begeleiding gaan gebruiken lijkt het beste advies.

Honing
Vermoedelijk bedoelt Jesse ‘koudgeslingerde’ honing. Dat is bijna elke honing, dus dat is handig. Dat kun je gewoon in een winkel kopen als je dat zou willen. Bedenk wel dat het een zoetstof is en niet per se nodig.  En de tip van Jesse om honing in de thee te doen is geen juiste. In warme thee werken de enzymen niet meer en heeft het dus geen gezondheidseffect.

Chlorella
Chlorella zou ontgiftend werken. Het chlorofyl zou helpen om beter zuurstof op te nemen.  Ik kan daar geen goede onderbouwing van vinden. Dat betekent niet dat het niet waar is, maar dat ik geen uitsluitsel kan geven. Ik vraag me me wel af waarop Jesse zijn bevindingen baseert. Hij noemt in zijn boek geen bron.

Irish Moss
Dit zou je moeten gebruiken bij tuberculose, griep en longontsteking. In geval van tuberculose of een longontsteking ga je uiteraard naar je huisarts in plaats van zelf van aan te gaan rommelen. Dat lijkt me meer dan logisch.

Kelp
Kelp gebruik je als je een jodiumtekort hebt. Jesse schrijft ‘kelp is geheel vet- en glutenvrij, waardoor het geschikt is voor mensen die willen afvallen of om andere redenen hun vetinname moeten letten. Een uitstekende vervanging van dikkende pastasoorten!‘ Wat een slecht advies. Als je een tekort hebt aan jodium gebruik je kelp. Je moet echter ook zeker zorgen dat je niet te veel jodium binnen krijgt. En kelp adviseren om af te vallen is echt een onverantwoord advies! En moet je dus als advies negeren.

Spirulina
Het zou veel mineralen en anti-oxidanten bevatten en is voor van alles goed. Er wordt niet onderbouwd waarom.

Braziliaanse ginseng
Je zou het moeten gebruiken als energieoppepper. Dat lijkt erg op symptoombestrijding. Onderzoek liever waarom je onvoldoende energie hebt.

Guarana
Door de hoge dosis cafeïne versnelt het een aantal lichaamsprocessen. Ook hiervoor geldt dat je beter uit kunt zoeken waarom je denkt dit middel nodig te hebben.

Maca
Dit is een knolgewas uit Peru. Je koopt dat vermalen en dat zou je energie op moeten leveren. Het geeft je veel energie. Waarom zou je dat uit een potje nodig hebben? Het helpt  ook tegen hoogteziekten. Dat lijkt me heel belangrijk in Nederland 🙂 . De consumentenbond stelde vast dat er ondanks de tekst op het etiket macapoeder weinig koper (0,014 mg in 5 gram macapoeder) en jodium (minder dan 1 microgram in 5 gram macapoeder) bevat.

Eiwitpoeder van bruine rijst
Ha dat is grappig, we mogen van Jesse geen brood eten. Ik begrijp nu ook waarom. Hij weet wel dat in granen goede stoffen zitten, maar die stoffen kun je volgens hem beter uit  superfood halen. Beter kun je ze echter uit volwaardige granen halen. Dat is vast een stuk goedkoper.

Weiproteïne
Weipoeder zou goed zijn om te herstellen. Ik weet niet waarop Jesse dit baseert. Aanvulling van Anneke Palsma (sportdiëtiste): ‘Omdat wei-eiwit voornamelijk bestaat  uit korte keten aminozuren kan dit een goede aanvulling vormen direct na intensief sporten. Voor de nacht wordt inname van caseïne-eiwit aanbevolen, omdat dat grotere aminozuurketens bevat en daardoor tot een trager herstel leidt, maar dat is in de nacht een prima strategie.’

Conclusie besproken superfoods

De meeste claims zijn in het boek niet onderbouwd en lijken vaak meer een mening van Jesse. Aangezien Jesse geen voedingsdeskundige is en wel een uitstekend marketeer zou ik persoonlijk aan zijn mening geen waarde hechten. Eet ze vooral als je lekker vindt. Maar geef geen extra geld uit aan dit soort producten omdat je denkt dat ze extra gezond zijn. Er is op dit moment geen reden waarom dit waar zou zijn.

Hier staat een gratis cursus superfood.