Mijn visie over Oersterk in het tijdschrift Voedingswaarde

Onderstaand stuk is gepubliceerd in Voedingswaarde, december 2013. Ik vind het sterk dat de redactie van het blad ruimte geeft voor kritische feedback.

Is het boek oersterk onmisbaar

Viermaal heb ik nu Voedingswaarde ontvangen en driemaal is er tot mijn verbazing aandacht besteed aan het boek Oersterk van Richard de Leth. Aangezien Voedingswaarde een blad is voor professionals verwacht je dan dat dit boek onmisbaar is voor professionals. Voor mij is het boek eerder een voorbeeld hoe mensen onnodig bang gemaakt worden voor voeding en voedingsadvies steeds minder vaak op feiten wordt gebaseerd. Op deze manier krijgt voeding nooit een plaats als medicijn.

 

 

Eerst een goed voedingsadvies

Een voedingsadvies is meer dan maar wat supplementen voorschrijven. Dat vergt een gedegen kennis van voeding. Een orthomoleculaire opleiding is een mooie aanvullende opleiding, maar is onvoldoende als vervanger van een goede basisopleiding voeding. Een basis die je moet beheersen om een goed advies te kunnen geven. Jammer dat er steeds minder mensen de tijd nemen om zich deze basis eigen te maken. Om over de kennis van voedselveiligheid maar helemaal te zwijgen.

Laten we het bij de feiten en eenvoudig houden

Natuurgeneeskundig kijk je altijd naar de samenhang tussen de klachten en probeer je de oorzaak van de klachten te verminderen. Een gezonde voeding is in de basis onbewerkt, gevarieerd en niet te veel. Voedingsadviezen baseer je op feiten en niet op speculaties. In Oersterk staat een hele rij van aanbevelingen die niet feitelijk zijn: we moeten minder koolhydraten eten, liever geen granen meer, E-nummers zijn gif, fructose/HFCS is gevaarlijk, melk mogen we niet en zelfs kraanwater is niet toegestaan. Vinden we het raar dat de gemiddelde burger geen flauw benul meer heeft welke voeding nog wel tot een gezond voedingspatroon hoort. Langzamerhand groeit de groep met mensen die orthorexia ontwikkelt, mede door dit soort boeken.

Wat mij betreft zijn de producten die we van Richard niet mogen eten niet per se nodig in een gezond voedingspatroon. Maar voor veel mensen zijn de adviezen in Oersterk veel te ingewikkeld. Het beste voedingspatroon is dat gezonde voedingspatroon dat mensen ook vol kunnen houden. Op mijn blog www.liesbethoerlemans.nl heb ik over bovenstaande onderwerpen geschreven.

Als we als natuurgeneeskundigen aansluiting willen vinden bij de reguliere zorg moeten we zorgen ons niet te laten leiden door hypes maar deze juist doorprikken en daar helder over communiceren. Ik doe daar mijn best voor en geloof me dat kost meer moeite dan meepraten met hypes. Sommige mensen vinden het moeilijk te beseffen dat waar ze achterna rennen niet waar blijkt te zijn. In mijn visie zou je je als professional dagelijks af moeten vragen of de adviezen die je geeft wel juist zijn.

Bertrand Russel schreef al: ‘The whole problem with the world is that fools and fanatics are always so certain of themselves, but wiser men so full of doubt‘.

Eerder schreef ik al een recensie over het boek Oersterk. Ik heb Richard al veel eerder om een reactie gevraagd. Helaas heeft hij deze niet gegeven. Hij is nog steeds welkom om via mail zijn reactie te geven. Deze zal ik dan ook zeker op mijn blog plaatsen.