Afvallen? Ga bij Martijn Katan of Eva Jinek wonen!

Gisteren was er een uitzending van Brandpunt met Eva Jinek als presentatrice. Martijn Katan vertelde dat je af kon vallen door bij slanke mensen te gaan wonen. Wat een absurd advies! Verder ging de uitzending over uitgekauwde hypes en had het dus geen enkele nieuwswaarde.

Gezonde leefstijl

Waar moet je rekening mee houden als je af wil vallen? Het gaat om een gezonde leefstijl: een gevarieerd volwaardig voedingspatroon, minimaal een half uurtje bewegen per dag, voldoende slaap en voldoende ontspanning . En je moet uiteraard minder kcal eten dan dat je verbruikt.

 

 

 

Om gezond te zijn, heeft je lichaam brandstoffen en bouwstoffen nodig maar ook vitamines, mineralen spoorelementen. Alleen als je die allemaal binnen krijgt kan je lichaam alle processen uitvoeren die nodig zijn om gezond te zijn. Als er maar één stof ontbreekt, kan dit al gezondheidsproblemen veroorzaken. Dat hoef je echt niet zelf allemaal te gaan berekenen. Als je gezonde, onbewerkt en gevarieerd eet, gaat dat vanzelf.

Veel mensen met overgewicht zijn ondervoed

Veel mensen met een fors overgewicht is ondervoed. Niet in de zin van energie, wel door een tekort aan voedingsstoffen. Zelfs veel artsen beseffen dit helaas niet. Om alle voedingstoffen door middel van eten binnen te krijgen moet je 1500/1600 kcal eten. Een crashdieet bevat ca 1000 kcal en is dus niet volwaardig. Daarom is het geen goed idee om mensen die toch al ondervoed zijn een voeding aan te bieden die de ondervoeding versterkt. Dan val je misschien wel af maar het ging toch niet om afvallen maar om gezondheid?

Heel weinig eten (1000 kcal) is heel moeilijk vol te houden. Als je bovenstaande leest waarom zou je dat doen? Om snel een paar kilo’s af te vallen? Maar afvallen heeft voor je gezondheid alleen zin als je dat gewicht kunt behouden. Dan moet je in ieder geval ook je uiteindelijke leefstijl blijvend aanpassen. Gedragsverandering is moeilijk. Dus twee keer veranderen is nog moeilijker en is voor de meeste mensen dan ook niet haalbaar. Het beste dieet is dat dieet dat je vol kunt houden. Of dat lukt als je bij Martijn Katan gaat wonen is nog maar de vraag :-).

Mijn advies

Eet voldoende in de vorm van gevarieerde natuurlijke en onbewerkte voeding en beweeg dagelijks. Voel of je honger hebt, eet dan iets voedzaams en ga dus zeker niet de hele dag kcal zitten tellen. Je werkt dan op een vitale haalbare manier aan je gezondheid. En verandering is heel lastig en geef het dus niet op als het een dagje niet is gelukt. Dat is zonde.  Elk stapje helpt je op weg naar een betere gezondheid.