Boodschappencoach: hip is levensgevaarlijk!

Deze week heb ik de Boodschappencoach gelezen. Het is geschreven door Ralph Moorman, die bekend is door de zelf ontwikkelde hormoonfactor-aanpak. Een aanpak die gewoon over gezonde leefstijl gaat, maar dat klinkt minder spannend. Hormonen spelen zeker een rol, maar zijn klinisch niet relevant in een ‘voedingspraktijk’*. Dat betekent dat de aanpak gaat via het werken aan een gezonde leefstijl en niet rechtstreeks door het beïnvloeden van je hormonen. Het wordt gebracht alsof hormonen hun eigen gang gaan buiten jezelf om en waar je dus niets aan zou kunnen doen. Wellicht is dat de reden dat mensen het als een unieke aanpak zien, terwijl het dat echt niet is. Je hormonen komen in balans als je gezonder gaat leven en dat kun je doen door gezonder te eten, bewegen, voldoende slaap en genoeg ontspanning. Gezonder eten doe je juist niet door zomaar allerlei voedingsgroepen weg te laten want dat resulteert onnodig in minder variatie en daardoor mogelijk tekorten.

 

 

Eet onbewerkt, gevarieerd en niet te veel

Het boek ‘de boodschappencoach’  is een handleiding welke voeding je het beste kunt kopen. Het komt neer op: eet onbewerkt, gevarieerd en niet te veel. Dat is een handige vuistregel om keuzes te maken. Mensen (die niet ziek zijn) moeten zich niet willen verdiepen in allerlei details, maar kunnen zich beter beperken tot de hoofdlijnen (om het overzicht niet te verliezen). Gebruik gewoon je logische verstand. Groenten en fruit zijn gezonder dan koekjes en chips. Logisch toch?

Bangmakerij

De hoofdboodschap is ‘eten is levensgevaarlijk’. Op pagina 27 staat ‘wordt bewust, niet bang‘. Als het boek ook daadwerkelijk zo zou zijn geschreven zou ik enthousiast zijn. Maar helaas in het boek staan woorden als schrikbarend, giftig, gevaren, ongezondste toevoegingen. Ja, dat soort teksten verkopen! Maar ze maken mensen ook onnodig bang. Er zijn steeds meer mensen die door de bomen het bos niet meer zien en zelfs orthorexia ontwikkelen. Gebruik je gezonde verstand en laat dit soort boeken links liggen. Er staan veel feitelijke fouten in. Ze resulteren niet in een goede visie op voeding, maar in angst.

Foutieve informatie

Als je het toch leest, besef dan dat Ralph een procestechnoloog is en dus weet hoe je voeding maakt. Dat is echt iets anders dan een goed voedingsadvies geven. Ik haal er hier en daar wat zaken uit. HFCS is niet ongezonder dan suiker. Te veel fructose leidt alleen tot leververvetting bij een overschot aan kcal. Ralph schrijft dat we dik worden van supermarktvoeding. Nee dat is niet zo, we worden dik als we meer kcal eten dan we verbruiken. We mogen van Ralph geen volkoren brood eten. Onduidelijk is waarop hij dat baseert. Tegen melk zijn is ook bijzonder hip, maar dat betekent dat je wel uit moet zoeken hoe je voldoende calcium binnenkrijgt. Pindakaas is uitstekend broodbeleg. Peulvruchten bevatten lectines en zou slecht kunnen zijn voor de darmwerking. De vraag is of dat ook werkelijk zo is. Volgens Ralph moeten we ongebrande noten eten maar ook dat is maar vraag. Ongebrande noten kunnen schimmels bevatten. Dat schrijft hij ook, waarom hij dan toch kiest voor ongebrand is me niet duidelijk. Zowel gebrand als ongebrand hebben voor- en nadelen. Gluten geven vaak klachten. Hoezo vaak? Waar is dit op gebaseerd? Voor e-nummers moeten we bang zijn en ook landbouwgif is gevaarlijk. Ik ben een voorstander van onbewerkte voeding, maar ook voor juiste info over voedselveiligheid.

In dit goed leesbare boekje staat ook goede informatie. Maar omdat de hoofdlijnen zo gericht zijn op bangmakerij in plaats van infoverstrekking zou ik het boek niet adviseren. Onnodig bang maken is naar mijn mening levensgevaarlijk! Gebruik gewoon je gezonde verstand en sla niet door!

Aanvulling

Als je je logische verstand gebruikt snap je ook dat je in een tiendaagse training over je hormonen niet kunt leren hoe je mensen met gezondheidsklachten professioneel kunt helpen. Een diëtist doet daar immers vier jaar over om dat te leren.

* Dit gaat (uiteraard) niet over mensen die onder behandeling zijn van een specialist.