Via Vitalis verkoopt je voor 299 euro onzin!

Een aantal maanden geleden zag ik dat Via Vitalis een test verkocht voor bijna 300 euro die totaal niets zegt. Geen test geeft precies hetzelfde effect als deze test.

Geen test geeft precies hetzelfde effect als deze test

Als een test ontwikkeld wordt moet deze beter zijn dan de al bestaande test. De bestaande test wordt de Gouden Standaard genoemd. In het geval van intoleranties is de Gouden Standaard eliminatie/provocatie. Intoleranties kunnen (nog?) niet in het bloed worden aangetoond. De foutenmarge van deze metingen is veel te groot en daarom nietszeggend.

 

 

 

Deze test is oplichterij

Ik heb Via Vitalis gevraagd waarom ze mensen een test verkopen die niet gevalideerd is (en dus nietszeggend is). Ze konden mij daar geen antwoord op geven. Wel werd al meer dan een maand geleden toegezegd dat de test van de markt zou worden gehaald. Dat hebben ze echter niet gedaan. Het verkopen van een nietszeggende test is pure oplichting. Ze maken misbruik van therapeuten en cliënten die geen idee hebben waar ze mee bezig zijn.

Ze suggereren dat ze geweldige resultaten hebben, maar de voorbeelden die ze noemen zijn complete onzin. Als je naar een therapeut gaat die een goede anamnese afneemt kun je tot minimaal dezelfde en waarschijnlijk een betere conclusie komen en ook nog bijna 300 euro besparen. Bovendien is het zo dat als je bewust met voeding aan de slag gaat je je bijna altijd al fitter gaat voelen. Ook daarvoor heb je deze test niet nodig. Besteed je geld liever aan iemand die een gedegen voedingsadvies kan geven.

Verontrustend is des te meer dat de meeste therapeuten die de test verkopen geen voedingsadvies kunnen geven. Dat betekent dat ze dat nietszeggende lijstje dat uit de test komt als leidraad gebruiken. Dit is echt kwakzalverij!

U-diagnostics zegt niets met de testen te maken te hebben, maar voert ze wel uit. Ook nodigde de directeur van U-diagnostics me uit in zijn laboratorium. Vreemd als ze er niets mee te maken hebben. Bovendien stond op hun website  dat Via Vitalis een partner van hen is.

Inspectie Gezondheidszorg vindt het ook weggegooid geld

Het zou prachtig zijn als er een nieuwe gevalideerde test ter vervanging van provocatie/eliminatie zou zijn. Maar dat is deze test zeker niet. Na maanden heeft Via Vitalis nog steeds geen validatietesten kunnen tonen. IGZ is het met me eens dat deze tijd weggegooid geld is. Maar omdat de test uitsluitend zinloos is maar niet gevaarlijk kunnen ze helaas echter niet ingrijpen. De minister is van mening dat elke consument zelf kan beoordelen of een test zinloos is. Een validatierapport beoordelen vraagt echter specifieke kennis die een consument niet heeft.