Eerst water, de rest komt later!

Vandaag verdedigt Janne de Ruijter haar proefschrift over dit onderzoek, waarin onderzocht werd in hoeverre het gebruik van frisdrank invloed heeft op het gewicht van kinderen.

Geen groep die water drinkt

De kinderen die deelnemen zijn geselecteerd bij acht basisscholen in de buurt van Amsterdam. Het zijn gezonde voornamelijk blanke kinderen met normaal gewicht. De leeftijd van de kinderen lag tussen bijna 5 jaar en bijna 11 jaar. Het onderzoek duurde 18 maanden.  De kinderen zijn random in twee groepen gedeeld: de ene groep kreeg dagelijks een blikje frisdrank met suiker, de andere groep een blikje suikervrije frisdrank (met sucralose en acesulfaam-K). Er was geen groep die alleen water kreeg. Hiervoor is gekozen omdat water de blindering in gevaar zou brengen. De media was vorig jaar verrukt door dit onderzoek. Maar is het wel zo bijzonder?

 

Of water hetzelfde effect heeft als drinken met zoetstof blijkt niet uit dit onderzoek

Zo’n onderzoek goed uitvoeren is echt lastig. Daar heb ik dan ook zeker respect voor. Maar toch heb ik ook vragen. De conclusie van de onderzoekers is dat we kinderen beter suikervrije frisdrank kunnen geven. Verder concluderen ze dat water hetzelfde effect heeft, maar dit hebben ze niet onderzocht.  Dat is dan ook een conclusie die niet kan worden getrokken op basis van dit onderzoek. Dit had wel gekund als er ook een groep kinderen was geweest die water hadden gedronken.

Hans van Maanen schreef er eerder dit over. Er is een verschil van ca 1 kg dat onverklaard blijft. Dit zou kunnen worden veroorzaakt door het mechanisme van light frisdrank. De conclusie voorlopig is daarom dat water de beste keuze is. Ook al omdat het beter is voor het milieu en de tanden. Frisdranken bevatten namelijk zuur waar tandglazuur in oplost. We weten nog onvoldoende wat de effecten van frisdrank met zoetstoffen zijn op het gewicht om daaruit heel heldere conclusies te kunnen trekken.

De media geholpen door de wetenschappers waren weer eens veel te snel met het communiceren van resultaten die nog helemaal niet zo duidelijk zijn. Het mooie van dit onderzoek is wel dat er misschien wat mensen na zijn gaan denken over de hoeveelheid frisdrank die hun kind krijgt. We zijn in Nederland kampioen praten. Zullen we nu ook gaan doen?  Geef je kind (thuis ook) gewoon water of (kruiden)thee (zonder suiker).