Fructose leidt dat wel tot overgewicht?

De Europese Unie heeft een claim goedgekeurd dat de glycemische index van fructose lager is dan van glucose. Maar je leest toch altijd dat fructose ongezond is en kan resulteren in overgewicht. Voor de consument is zo’n claim moeilijk. Er zullen zelfs mensen zijn die nu denken dat je fructose onbeperkt kunt eten. Dit is niet zo! Wat is wel waar?

We eten gemiddeld 50 gram fructose per dag

Volgens het kenniscentrum suiker en eten we gemiddeld 50 gram fructose en zou er een probleem kunnen ontstaan als we dagelijks meer dan100 gram consumeren.

 

 

 

Fructose is een zoetstof met een relatief lage glycemische index. Onbeperkt zoet eten is nooit een goed idee of dit nu glucose, fructose of bijvoorbeeld stevia is. In zoetstoffen zitten geen voedingsstoffen die je nodig hebt binnen een gezond voedingspatroon. Glucose en fructose bevatten bovendien kcal. Als je meer kcal eet dan verbruikt, kom je aan, ongeacht uit welke voedingsstoffen deze kcal komen. Het gaat dus om de energiebalans.

Het gaat om energiebalans en niet om fructose

Maar je leest toch altijd dat fructose (en HFCS: glucosefructosestroop) overgewicht veroorzaakt. Is dat dan niet zo? Nee inderdaad is dat niet zo. Er wordt voor de omzetting van fructose vaak verwezen naar de omzetting van fructose bij dieren. Maar dit proces verloopt bij mensen anders. Het is daarom zinvol conclusies alleen te trekken op basis van menselijke studies. Een onderzoek van Chong bij 14 proefpersonen met een BMI van 22 tot 29 laat zien dat bij het gebruik van 0,75 gram per kilogram gewicht dat slechts 0,15 % werd omgezet in vet. Dit zou betekenen dat leververvetting niet ontstaat door het eten van fructose.

Dit overzichtsartikel uit 2012 geeft een mooi beeld van de feiten over fructose en HFCS.

Leververvetting bestaat wel, maar wordt veroorzaakt door een gebrek aan energiebalans en niet speciaal  door fructose. Dit is niet bedoeld als aanbeveling om nu eens flink wat fructose te gaan eten. Wel is het een aanbeveling om niet alles te geloven wat je leest en feiten te checken op juistheid. Robert Lustig fantaseerde er lustig op los. En zelden is er iemand die zich afvraagt of zijn informatie wel juist is.

Aanvulling 5 november 2013

Ook uit dit experiment blijkt er geen verschil in leververvetting tussen fructose en glucose.