Stevia, het zoete wondermiddel

Een paar weken geleden zocht ik welke boeken er over stevia zijn geschreven. Ik vond o.a. het boek van Felix Verdegem. Wie was dat ook al weer? Oh ja die man die zoveel geld aan chocolade van Cavalier wil verdienen, dat geen claim te gek is. Als het maar verkoopt. Die man heeft tot nu toe niet laten zien dat hij enige inhoudelijke kennis heeft over voeding. Zou hij dan wel in staat zijn een goed onderbouwd boek hierover te schrijven?

 

 

 

 

 

Felix verspreidt commerciële informatie om chocolade te verkopen

Aan het begin van het boek suggereert Felix dat hij toegang heeft tot informatie die de consument niet heeft. Oh ja, daar heeft hij in zijn verweer tegen mijn klacht geen blijk van gegeven. Hij schrijft dat we suiker nodig hebben. Dit is niet zo, we hebben wel koolhydraten nodig en die worden omgezet in suiker. Hij zegt dat hij communiceert namens de heer Geuns van de Universiteit in Leuven, die hem de opdracht gaf informatie over stevia te verspreiden. Ik neem niet aan dat een universiteit vraagt aan een commercieel belanghebbende om informatie van de universiteit te verspreiden. Hij suggereert hiermee dat de inhoud is goedgekeurd door de universiteit. Ik mag niet hopen dat dit zo is, gezien de fouten die er in staan.

Hij schrijft dat synthetische zoetstoffen niet gezond zijn. Maar gelukkig bestaat er stevia. Cavalier haalt graag haar zoetkracht uit natuurlijke bronnen. Waarom hij stevia natuurlijker vindt dan suiker wordt niet uitgelegd. Stevia in voeding is veel meer geraffineerd dan suiker. In het boek staat informatie die niet juist is en op een verpakking van voeding streng verboden is. Hij suggereert met voorbeelden dat er allerlei gezondheidsclaims zijn. Er worden onderzoeken zonder bronvermelding beschreven. Dat is zeer ongebruikelijk en het zou zo maar kunnen dat hij deze onderzoeken verzonnen heeft om meer chocolade te kunnen verkopen. De beschreven claims zijn in ieder geval door de EFSA niet goedgekeurd.

Hij schrijft in zijn boek dat steviolglycosiden vaak gecombineerd worden met andere zoetstoffen. Hij vergeet te melden dat dit allerlei bewerkingen vergt, waardoor de natuurlijkheid nog minimaal is.

Cavalier probeert zo listig mogelijk de wet te overtreden

In het boek staat dat Cavalier uiterst voorzichtig is met uitspraken om zich zo aan de wetgeving te houden. Was dat maar waar, dan had ik ook nooit een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie. Daar steek ik uitsluitend mijn energie in als het om grove overtredingen gaat. De website stond boordevol fouten. Geen fouten die per ongeluk zijn gemaakt. Nee, misleidende teksten met het doel consumenten te overtuigen dat Cavalier gezond is.

Dat afgesloten wordt met de claimwetgeving is ronduit lachwekkend. Iemand die deze wetgeving zelf aan zijn laars lapt, kan daar beter geen hoofdstuk over schrijven :-). Ik vind het een gevaarlijke ontwikkeling dat een fabrikant die zich zelf niet aan de wetgeving houdt, een boek schrijft over stevia. Om mensen te overtuigen met claims die door de EFSA niet zijn goed gekeurd.

Ik vind het onacceptabel dat een fabrikant niets vermoedende consumenten bewust foutieve informatie verstrekt. Hoewel de maximaal aanbevolen hoeveelheid van steviolglycosiden tien keer zo laag is dan van aspartaam denk ik niet dat stevia gevaarlijk is. Wel denk ik dat fabrikanten als Cavalier mensen voor de gek houden, waardoor voor de gemiddelde consument volslagen onduidelijk is wat wel en niet waar is. Dit boek maakt deze verwarring helaas nog groter.