Zogenaamd gezonde chocolade

Wat is dat toch dat leveranciers chocolade zo graag gezond noemen. De vader is de wens van de gedachte. Laten we even met beide benen op de grond gaan staan. Chocolade eten we omdat het lekker is en niet omdat we zo enorm gezond bezig willen zijn. Dat is flauwekul en zelfs een vorm van misleiding.

Chocolade eet je niet voor voedingsstoffen maar voor de smaak

In elke chocolade zit veel kcal. Daar moet je dus niet te veel van eten. Het is zo natuurlijk is in ieder geval geen goed argument als de chocolade gezoet is met stevia. Ook vezels en anti-oxidanten zijn geen reden om chocolade te eten. Daarvoor eet je uiteraard groenten en fruit.

 

 

Vandaag las ik dat Xocai zo gezond zou zijn. De pagina staat vol met oneigenlijke claims. Ze communiceren op Facebook ‘De probiotica is een feit in Nederland! Geen zuivelproduct maar heerlijke volle chocolade als transportmiddel. En zo rijk aan anti-oxidanten. Zorgen voor je darmen smaakte nog nooit zo goed!’ Ze weten dat ze zich niet aan de claimwetgeving houden, maar laten dat wel staan. De consument is hier niet bij gebaat.

Dan maar een boek om te vertellen wat op je site niet mag

Eerder had ik het al een paar maal over Cavalier. ‘Cavalier richt zich tot chocoladeliefhebbers die suikers willen of moeten vermijden om nog gezonder te genieten van chocolade, om hun slanke lijn te behouden of uit medische noodzaak, maar zonder toegevingen te doen op gebied van smaak‘. Na mijn klacht hebben ze de tekst aangepast. Die is nu iets minder misleidend. De eigenaar heeft ook een boek geschreven om ons wijs te maken dat we toch vooral chocolade moeten eten.

Steviafoods overtreedt de wet op veel manieren

Ooit begon mijn aandacht voor zogenaamd gezonde chocolade door een bericht van Steviafoods. Ik heb een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie. Zij zijn van mening dat de klacht tegen Cavalier is gericht, maar de onjuiste tekst stond ook op hun website. Zij verkopen Cavalier en Chokay. Voor Cavalier gebruiken ze de tekst van de website van Cavalier. Op de site van Chokay (kopje enjoy, revolutionay good chocolate) staat: ‘Goed zoet en lekker gezond. Ook voor mensen met diabetes of obesitas dus. Chokay dankt er zijn volle cacaosmaak aan. De Guarani hun slanke lijn. Net als alle Japanners die niet aan sumoworstelen doen. Stevia is dus eigenlijk een klein wondertje. Een natuurlijke en gezonde zoetmaker. Dus niet alleen zonder schadelijke stoffen maar ook nog eens met allerlei vitaminen en mineralen.‘ Dit zijn gezondheidsclaims die niet zijn toegestaan. Er is al maanden bij hen bekend dat dit wettelijk niet is toegestaan en toch laten deze tekst gewoon staan. Hun reactie is dat ze geen tijd hebben om het te veranderen. Als dat zo is, haal je de oneigenlijke claims toch gewoon weg. Zou het zo kunnen zijn dat ze dan minder gaan verkopen?

Samengevat

Een klein stukje chocolade eet je omdat je dat lekker vindt, maar niet omdat je zo graag met je gezondheid bezig wil zijn. In dat geval eet je beter groenten en fruit. En voordat nu iedereen denkt dat ik nooit chocolade eet, zeker wel. Maar niet in de plaats van groenten en fruit.

En leveranciers: als je niet weet hoe de wetgeving in elkaar zit, ga dan gewoon wat anders verkopen. Voor chocolade is de claimwetgeving totaal mislukt. Ik dacht dat deze wetgeving er was voor consumenten. Het wordt er echter alleen maar onduidelijker op. Eerder werden we niet lastig gevallen met chocolade die zogenaamd gezond was.