Nutrilon is echt geen vervanger voor borstvoeding

Een paar weken geleden zag ik op televisie een reclame langs komen over Peutermelk, waarin gezegd werd dat dit de immuniteit zou verbeteren. Het leek mij dat deze reclame niet voldeed aan de claimwetgeving. Die is sowieso al streng en voor kindervoeding nog strenger (artikel 14 claims). Het is inderdaad zo dat Nutricia hiermee de wetgeving overtreedt.

Dreumesmelk is niet nodig

Eerder is Nutricia aangesproken door de Reclame Code Commissie omdat de indruk werd gewekt dat het zonder de Dreumesmelk niet mogelijk is om peuters voldoende voedingsstoffen binnen te laten krijgen die bijdragen aan een gezond immuunsysteem. Nutricia heeft echter erkend dat het wel degelijk mogelijk is om met gezonde voeding alle benodigde voeding te geven en het immuunsysteem van peuters te ondersteunen. Derhalve is de mededeling dat de peuters speciale melk ‘nodig’ hebben onjuist. Nutricia heeft dit ook aangepast.

Verbetert de immuniteit is als claim ook niet toegestaan

Nu wordt nog door Nutricia geclaimd dat Nutrilon de immuniteit kan verbeteren. Ook dat is niet toegestaan. Voor de vitamine A, C en D is door de EFSA generiek goed gekeurd dat het bij kan dragen aan een normale werking van het immuunsysteem. De EFSA bedoelt daarmee dat dit nuttig kan zijn als er tekorten zijn. Dit is een functieclaim:  dit betekent dus dat het niet geldt als er geen tekorten zijn. Er mag niet gezegd worden dat Nutrilon Peutermelk de immuniteit verbetert.  Wel zouden ze mogen zeggen dat het een bijdrage levert aan de normale werking van het immuunsysteem.

Voor diegene die er echt in willen duiken, verwijs ik naar deze link.

Stefan Kleintjes legt uit

Ik sprak vorige week met Stefan Kleintjes, lactatiekundige, kinderdiëtist en directeur van het Kenniscentrum Borstvoeding. Enorm fijn dat hij even tijd vrij voor me wilde maken. Hij zei: ‘borstvoeding is de norm’. Ik vroeg hem waarom hij dat vond. Hij vertelde me dat kunstvoeding maar een heel erg klein deel van de voedingsstoffen van borstvoeding bevat. Als je op deze link klikt zie je de vergelijking.

Een moeder zelf heeft invloed op de samenstelling van haar melk. De samenstelling van de moedermelk is niet stabiel en verschilt van moeder tot moeder. Van invloed zijn bijvoorbeeld: de duur van de zwangerschap, de duur van de voeding, het tijdstip op de dag en de lactatiefase. Zo bevat melk in de eerste lactatiefase, het colostrum, in verhouding meer immunoglobulines. Moedermelk in een latere lactatiefase bevat meer koolhydraten en vetten. Als je hier meer over wil weten, klik dan op deze link.

Kinderen die een verhoogd risico hebben op koemelkallergie of koemelkallergie hebben kunnen ook borstvoeding krijgen. Dit vergt wel een volledig aangepast dieet van de moeder.

Het Voedingscentrum adviseert baby’s extra vitamine K en D.

Als borstvoeding niet lukt

Ik hoor regelmatig dat moeders die zich hebben voorgenomen om borstvoeding te geven dit uiteindelijk toch niet doen. Dat is gezien de samenstelling van moedermelk heel erg jammer voor je kind. Ik vroeg Stefan wat je het beste kunt doen als je problemen hebt met het geven van borstvoeding. Zijn antwoord was:
1. Raadpleeg een lactatiekundige;
2. Als dat onvoldoende helpt: kolf je eigen melk af;
3. Als dat ook niet gaat: gebruik afgekolfde melk van een andere moeder.

Nog een tip voor vrouwen met een zwangerschapswens. Zorg dat je voordat je zwanger wil worden al een gezond volwaardig voedingspatroon volgt. Met een gezonde start geef je je kind al direct een goede basis. Dit kan helpen om bepaalde ziektes in de toekomst te voorkomen.

Ik vind borstvoeding belangrijk als start en daarom heb ik er een blog over geschreven. Ik ben zelf geen deskundige in borstvoedingsproblematiek. Ik kan vragen hierover daarom ook niet beantwoorden. Vriendelijk verzoek om die dan ook niet aan mij te stellen. Als je vragen hebt kijk dan op de site van Kenniscentrum Borstvoeding, dat is een bron van veelzijdige informatie.