Drinken pubers minder alcohol door een andere wet?

Vandaag lees ik op veel plaatsen enthousiaste reacties op het feit dat de wettelijk leeftijd van de verkoop van sigaretten waarschijnlijk van 16 naar 18 jaar gaat. Van mij mag deze leeftijd worden verhoogd naar 100 jaar. Nee, dat is geen typefout 🙂 Van roken is namelijk onomstotelijk vastgesteld dat het de kans op longkanker verhoogt.

 

 

 

 

 

 

De minimum leeftijd van alcohol zou 24 jaar moeten zijn

De leeftijd van alcohol zou 24 jaar moeten zijn. Ook in dit geval zijn mensen blij dat het 18 wordt. Een kwalijke zaak omdat deze leeftijd blijft hangen als de leeftijd waarop alcohol geen kwaad meer kan. Dat is niet juist! Ik schrijf deze blog mede omdat vorige week iemand twitterde dat haar zoon van 16 jaar zijn eerste biertje had gedronken. Diegene die dat twitterde is iemand die zeer bewust in het leven staat en dit haar kinderen ook leert. Ik heb enorm veel respect voor haar opvoeding.Toch laat zelfs zij haar zoon veel te vroeg alcohol drinken. Als zij dat zelfs doet, dan denk ik dat er erg weinig ouders zijn die dit anders doen. En nee ik denk niet dat zij haar kinderen onbeperkt laat drinken. Ik schrok van de  tweet omdat alcohol in een positief daglicht te plaatsen wat mij betreft al te vaak gebeurt. We doen in het dagelijkse leven veel te gemakkelijk over alcohol. Alcohol kan veel onnodige schade brengen, ook bij volwassenen. Daar maak ik me bezorgd over.

Ik vind er dan ook geen enkele reden is om te juichen. Het is eerder een dag om verdrietig te zijn. Dat er werkelijk nog zoveel mensen met een gezond verstand zijn die denken als je een wettelijke leeftijd verhoogt het gedrag dan ook wel verandert. Dat is helaas niet zo!

PS

Iemand van de GGD reageerde via twitter dat veranderingen in stapjes gaan. Dat ben ik zeker met haar eens. Een leeftijdsgrens ineens fors verhogen zal in de praktijk niet werken. Juist daarom ook zou er een helder onderscheid moeten zijn tussen informatie en wat er wettelijk is vastgesteld. Zeker omdat uitleggen waarom de leeftijd wordt verhoogd waarschijnlijk meer effect zal hebben dan verbieden. Deze informatie is voor burgers nu niet helder genoeg.