Rauwer: een sektarische opvoeding!

Gisteren was bij Pauw en Witteman een item over Rauwer (vanaf 33,43 minuten), het vervolg op Rauw. Dit kind mag van zijn moeder alleen rauwe voeding eten. Dat is nog niet alles: het kind mag niet naar school omdat hij dan met ‘gevaarlijke’ voeding in aanraking kan komen. Dit zijn wat mij betreft ook de twee aspecten die van belang zijn. Ik heb diep medelijden met het kind. Het wordt door zijn moeder bewust van de buitenwereld afgehouden. Wat griezelig dat dit is toegestaan in Nederland.

Groeiachterstand

Daarnaast krijgt het kind een beperkte rauwe voeding, waardoor volgens een arts van het AMC een groeiachterstand is ontstaan. Reactie van de moeder is dat artsen daar geen verstand van hebben. De meeste artsen weten (te) weinig van voeding. Dat betekent echter niet dat ze ook niet vast kunnen stellen of er sprake is van een groeiachterstand. Een groeiachterstand gaat overigens niet (alleen) over lengtegroei maar ook over andere ontwikkelingen.

In onze voeding zitten als het goed is alle macronutriënten: eiwitten, vetten en koolhydraten. Voor een volledige voeding hebben we ze al drie nodig. Uit wat de moeder vertelde lijkt het kind alleen groenten en fruit binnen te krijgen. Het kind lijkt te weinig vet en eiwitten binnen te krijgen: dat is geen volwaardige voeding! Overigens is het met een veganistisch voedingspatroon lastiger om voldoende vitamine B12, vitamine D, ijzer, zink, eiwit, calcium en omega-3 vetzuren binnen te krijgen.

Rauwe voeding is niet per definitie beter

Daarnaast kunnen we wel denken dat rauwe voeding beter is. Dat hoeft echter helemaal niet waar te zijn. Dat ligt er o.a. aan of de darmwerking wel optimaal is en dat is bij veel mensen niet zo. Koken is een vorm van voorvertering. De biobeschikbaarheid van sommige voedingsstoffen zoals lycopeen in tomaten is beter na verhitting.  Ook is het niet zo dat een vegetarisch voedingspatroon per definitie gezonder is. Bovendien is het gewoon lekker om ook warme voeding te eten.

Volwaardig voedingsadvies

Via twitter vroegen mensen mij of ik dan liever junkfood had. Nee uiteraard ook niet! Ik ben voor een volwaardig voedingspatroon onderbouwd met feiten. Ik merk dat voeding steeds meer gekozen wordt op basis van geloof, helaas ook door professionals. Dat helpt niet om tot het beste voedingsadvies te komen.