In 28 dagen van gifbelt naar tempel

Een tijd geleden heb ik op verzoek van een cliënt  het boek In 28 dagen van gifbelt naar tempel van Jacqueline van Lieshout. gelezen. De wereld van diëten is big business en het einde lijkt daar nog niet van in zicht. Ze schrijft: ‘de ene ‘expert’ lijkt het nog beter te weten dan de ander’. Datzelfde geldt voor het vasten en detox (dat is mijn aanvulling). Haar boek heeft een fantastische titel, die je triggert. Goed gevonden! Jacqueline is een econome, die een aantal massagecursussen heeft gevolgd en haar leven heeft omgegooid. Massages vormen een onderdeel van reinigen. Zo is waarschijnlijk haar idee ontstaan om een boek over detox te schrijven. In het boek wordt uitgelegd welke voeding wel en welke niet gezond zou zijn. Ze baseert zich hierbij op natuurgeneeskundige principes. Deze herken ik, maar een deel daarvan is naar mijn mening onvoldoende onderbouwd.

Ik ben zelf geen groot voorstander van vasten. Het hangt van de constitutie van een persoon af of die persoon ook daadwerkelijk fitter zal zijn naar een detox-periode.

 

Stel eerst de contra-indicaties vast

Eerst even de medische feiten. Vasten kan zowel fysiek als mentaal heel veel met je lichaam doen. Daarom moet je ook veel tijd voor jezelf inruimen en is vasten, terwijl je gewoon doorwerkt geen gezonde manier van vasten. Vasten heb je in allerlei gradaties: van niets eten tot minder eten en gezondere producten. Detoxen is een lichtere vorm. Toch zou ook in het geval van detoxen gestart moeten worden met een uitgebreide anamnese om vast te stellen of er contra-indicaties zijn om te detoxen.  Het kan zijn dat Jacqueline dit in haar praktijk doet. Daar wordt in het boek niets over gezegd. Dat vind ik een gemis.

Basale voedingsfouten

In het boek staan nog al wat basale voedingsfouten. Ze schrijft dat ze een voorstander is van onbewerkte vitale voeding. En E621 en fructose noemt ze gevaarlijk. Wel bijzonder om een voorstander te zijn van vitale voeding en de voeding dan in te gaan vriezen. Dat maakt voeding niet vitaler. Ze schrijft dat  vrouwen maximaal twee consumpties alcohol per dag mogen hebben. Dat is onjuist, dat moet zijn maximaal 1 consumptie per dag (en inmiddels geen alcohol maar dat was bij het verschijnen van dit boek nog niet zo). Jacqueline schrijft dat we gevarieerder zijn gaan eten. Dat herken ik niet. Zelfs in mijn natuurgeneeskundige praktijk zie ik dat mensen juist veel te eenzijdig eten. Er wordt in het boek uitgelegd dat je voordat je start geleidelijk overstapt naar een gezondere voeding. Ze schrijft: ‘verleidelijke artikelen doe je de deur uit of snack de weken er voor’. Dat zou ik liever niet adviseren. Als je besluit te gaan detoxen ga je niet daarvoor nog even lekker snacken, maar begin je gewoon met een gezond voedingspatroon.

Bij een detox gaat het om reinigen van je lichaam. Hierbij spelen je darmen en lever een belangrijke rol. Jacqueline is van mening dat je tijdens je detox psyllium moet gebruiken, maar zegt dat je niet te veel moet drinken. Vreemd, juist bij het gebruik van psyllium moet je wel veel drinken. Anders ontstaan er door obstipatie juist darmklachten. Bovendien helpt veel drinken om je lichaam te reinigen. Jacqueline geeft zelf in haar feedback aan dat ze dit anders bedoelde en ze dit met mij eens is. Of ik dat niet goed  begrepen heb of dat het er niet zo handig staat, vind ik achteraf moeilijk te bepalen. Het lijkt haar ook best wel een goed idee om hiernaast ook nog pillen en poeders te gebruiken. Welke worden niet genoemd. Maar in het boek wordt een paar keer senna genoemd, zonder dat duidelijk is of je dat zou moeten gebruiken. Dat is laxerend, maar verstandig om niet te gebruiken omdat senna kankerverwekkend kan zijn. Jacqueline gaat dat in haar boek aanpassen, want ze is het met me eens dat senna los niet veilig is. Jacqueline is van mening dat een jaarlijkse  parasietenkuur nuttig is. Geen idee waarom ze dat vindt. Zonder dat parasieten zijn aangetoond, lijkt me dat weinig zinvol. Meten is weten. En je gaat niet zomaar een kuur beginnen, terwijl daar geen aanleiding voor is. Sprankelend mineraalwater vindt ze goed. Maar voor de darmwerking is koolzuur echter niet optimaal. Rauw eten vindt ze heel gezond. Dat ligt echter aan je verteringskracht. Als je darmen uit balans zijn is rauw eten veel te heftig en dus geen goed idee.

Er wordt zonder reden van alles verboden

In het detoxprogramma sluiten we uit: koemelk, gluten, suikers en vlees. Dat wordt gewoon uit het niets vastgesteld, zonder anamnese. Bijzonder, behalve voor suiker, omdat suiker geen voedingswaarde heeft. Jacqueline  stelt voor om voeding met een lage glycemische index te gebruiken, ze bedoelt echter met een lage glycemische lading. Er zijn natuurgeneeskundigen die melk ongezond noemen, maar dat wordt wetenschappelijk nergens onderbouwd (tenzij je lactose-intolerant bent). Er is een groep mensen die last heeft van gluten, maar ik zou zelf niet onnodig gluten uit het menu halen. Wat minder brood voor mensen als variatie kan trouwens wel een gezonde optie zijn.

Ze is een voorstander van sappen maar je kunt voor de vezels beter het hele fruit of de hele groentegebruiken. Ergens schrijft ze dat je het sap zo koud mogelijk moet drinken. Dat vinden je darmen niet fijn en kan ook stagnerend werken voor je spijsvertering. Vruchtensap uit een pak vindt ze niet geschikt vanwege de fructose. Daarom zou je zelf fruit moeten persen, maar daar zit uiteraard ook fructose in. De reden om voor vers te kiezen zou de vitaliteit kunnen zijn, maar dat schrijft ze niet. Overigens is fructose in fruit ook een suiker. Ik heb de indruk dat ze dit niet beseft. Ook begrijp ik niet goed waarom ze stevia goed vindt. Stevia in voeding is meer bewerkt dan geraffineerde suiker.

Nog wat losse opmerkingen

  • In margarine zitten al 20 jaar geen transvetzuren
  • Waarom zou je wel rijstewafels (zonder vezels) mogen eten en geen volkoren brood?
  • Biologisch komt niet per se uit Nederland
  • Je mag geen cafeïne gebruiken, maar wel groene thee waar dat ook in zit
  • Waarom je geen koemelkproducten, vlees en eieren mag gebruiken begrijp ik niet
  • Ze adviseert een waterfilter maar dat werkt verzurend en is dus geen helemaal geen goed idee

Weinig/geen onderbouwing

Haar adviezen zijn slecht/niet onderbouwd. Per saldo zul je er waarschijnlijk best fitter van worden. Maar dat word je van elk dieet, gewoon omdat je dan bewuster met je voeding bezig bent. Als je  psyllium wil gebruiken doe dat dan wel met heel veel water. Ook ik ben een voorstander van onbewerkte voeding. Maarals je voedingsstoffen uit je menu laat (zoals bijvoorbeeld melkproducten) let er dan wel op dat je een volwaardig voedingspatroon overhoudt. Daar geeft dit boek geen antwoord op. Jacqueline geeft in haar feedback aan dat ze daarvoorsamenwerkt met natuurdiëtisten.

Nadat ik de conceptversie van dit stuk heb geschreven heb ik per mail contact gehad met Jacqueline. Ze reageerde inhoudelijk op mijn stuk. Ik heb daarna mijn tekst aangepast.