Vasten en zuur/base

In dit seizoen krijg ik als natuurgeneeskundige regelmatig de vraag wat ik van vasten vind. Vasten vormt een onderdeel van de natuurgeneeskunde, omdat je vanuit het natuurgeneeskundige standpunt ziek wordt doordat je te veel afvalstoffen vasthoudt. Door reiniging kun je (een deel van) deze afvalstoffen kwijt raken. Het gaat hierbij niet alleen om fysieke maar ook mentale afvalstoffen. Er kunnen daarbij daarom ook veel emoties loskomen.

Liever het hele jaar goed voor jezelf zorgen

Ik vind het veel belangrijker dat je voorkomt dat zo’n drastische reiniging nodig is. Dat betekent dat je door het hele jaar heen zorgt dat je basisvoeding bestaat uit een volwaardige voeding. Maar ook dat je psychisch goed voor jezelf zorgt. Dat je naast inspanning ook ruimte maakt voor ontspanning. Ook als je het heel druk hebt. Juist dan 🙂

 

Onderzoek de oorzaak

En als je het dan toch zo ver hebt laten komen dat vasten nodig is, zorg dat je dan ook achter de oorzaak komt waarom je het zo ver hebt laten komen. Reinigen zonder aanpak van de oorzaak is zinloos! Reinigen is hard werken en is dus niet iets dat je even tussen je werk door doet. Nee, vasten heeft alleen zin als je daar alle ruimte voor kunt maken. Vasten is heel individueel: sommige mensen voelen zich na het vasten veel beter, maar er zijn ook mensen voor wie dit niet geldt. Doe dit altijd onder begeleiding van een deskundige, ook omdat er mentaal zoveel los kan komen. Ga nooit zelf aan de slag met een leverkuur zonder begeleiding van een arts (!). Er kunnen namelijk galstenen vrijkomen en dat kan als ze klem komen te zitten in de galwegen, extreem pijnlijk zijn.

Zuur/base

Een tussenoplossing, waar ik zelf veel meer achter sta is om te gaan eten volgens een zuur/base-dieet. De PH van ons bloed schommelt tussen 7,35 en 7,45. We voelen ons het beste bij een licht alkalisch milieu (een PH iets boven de 7,00).

Ons voedsel kan als volgt worden ingedeeld:
– Sterk zuurvormend: vlees, vis, gevogelte, ei en soja(producten)
– Zuurvormend: peulvruchten (ook pinda’s), granen, kaas
– Basevormend: vloeibare melkproducten
– Sterk basevormend: groenten, fruit, aardappelen

Of het verwerken van organische zuren een probleem vormt is mede afhankelijk van de kracht van de darmen. Maar ook of ons lichaam nog voldoende in staat is om deze zuren op te ruimen. Dit verloopt onder meer via de nieren, de huid maar ook door bewegen doordat we dan CO2 kwijt raken. Ook verzurende gedachten en stress bepalen onze zuurgraad. Als we teveel zuur vasthouden stoot het bloed dit overschot aan zuren af naar onze weefsels. Ook dit zou een oorzaak zijn van veel welvaartsziekten.

Ons eten is in het Westen te verzurend. We eten meer zuurvormende producten dan base-vormende producten. Terwijl onze gezondheid gebaat is bij een licht basisch milieu. Praktisch gezien betekent dat je voldoende groenten en fruit moet eten en niet te veel eiwitten. Als je meer verzurende producten eet zou je ook meer basische producten moeten eten, om de goede balans te kunen handhaven.