Laxeermiddel (bij kinderen) alleen als niets meer helpt

Gisteren kwam via twitter veelvuldig dit bericht langs. Buikpijn zou veroorzaakt worden door stress. Vorig jaar kregen 419.000 kinderen laxeermiddelen voorgeschreven. In dit bericht staat niets over voeding.

Factoren die helpen obstipatie te voorkomen

– Eet voldoende vezels in je voeding (volkoren brood, groente en fruit)*
– Drink voldoende water of (kruiden)thee zonder suiker (1,5 liter per dag);
– Beweeg minimaal een half uur per dag;
– Voorkom stress.

(*eet niet lang (grote) hoeveelheden zemelen, dat onttrekt voedingsstoffen uit je lichaam)

 

Deze factoren gelden zowel voor kinderen als volwassenen. De meeste mensen kunnen op dit vlak nog een aantal stappen zetten. Ik weet dat niet, maar ben bang dat hier te weinig aandacht aan wordt besteed als een cliënt met deze klachten bij een arts komt. Laxeermiddelen moet je alleen in het uiterste geval gebruiken, omdat je lichaam daar lui van wordt en het helemaal niet meer zelf kan.

Langdurig laxeermiddelen is niet gewoon

Ik ken een kind van zeven jaar (niet in mijn hele directe omgeving) dat een paar witte boterhamen met zoet per dag eet en de hele dag diksap drinkt. Dit kind gebruikt al jaren laxeermiddelen en krijgt dagelijks een  klysma. Niemand die iets aan het voedingspatroon van het kind verandert. En nee, het kind heeft an sich geen domme ouders, maar toch leggen zij ook niet de link met het voedingspatroon. Hoe is het mogelijk?

Of je ontlasting ‘normaal’ is kun je hier zien.