Update volkoren

Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) is geïnspireerd door een Deense campagne, een campagne gestart voor de promotie van volkoren. Het doel is om mensen bewust te maken van de voordelen van volkoren. In september (2012) start de campagne.

Mensen met een hoge inname van volkoren graanproducten lijken over het algemeen gezonder te zijn. Volkoren graanproducten verkleinen de kans op overgewicht. Zelfs nadat rekening is gehouden met de gezondere leefstijl van gebruikers. Maar het is wetenschappelijk nog niet zeker of volkoren graanproducten een ander effect hebben op het lichaamsgewicht dan bewerkte graanproducten. Meer onderzoek is nodig en voorlopig wordt het gebruik van volkoren producten aangeraden.

 

 

 

De wetgeving in Nederland is onduidelijk

Uiteraard is het goed dat het NBC graag wil dat mensen meer volkoren eten. Maar toch even terug naar de basis. Het is (mede door de wetgeving) onduidelijk hoe de industrie met meel omgaat.

Artikel 16 van het Warenwetbesluit Meel en brood stelt:
Het woord volkoren mag onderdeel uitmaken van de aanduiding van een in dit besluit bedoelde waar, voorzover in de dus aangeduide waar alle van nature voorkomende bestanddelen van de desbetreffende graansoort in hun natuurlijke verhouding, al dan niet na een bewerking te hebben ondergaan, aanwezig zijn.

Volkorenbrood is 100% volkoren

In Nederland mag brood wettelijk alleen volkoren heten als 100% volkoren meel is gebruikt. Tenminste volkoren volgens bovenstaande vage definitie. Dat zegt dus (te) weinig.  In Denemarken is dat anders geregeld. Daar moet volkorenmeel de compleet gemalen korrel zijn en brood dat daarvan gemaakt wordt, krijgt een keurmerk. Het is toch dwaas dat het Voorlichtingsbureau Brood een campagne opzet om de verkoop van volkoren te promoten, terwijl we niet mogen weten waar we volkoren dan daadwerkelijk kunnen kopen (doordat de wet rammelt).

Aanvulling 1 september 2013
De bakkers die het logo 100% volkoren mogen voeren worden goed gecontroleerd en leveren ‘goed’ volkoren.

Aanvulling 29 augustus 2023
De wet is aangepast: hier kun je dat lezen.